«Σιωπηλή εισβολή»: Πώς η μεγαλύτερη μυστική επιχείρηση της Κίνας ξεγέλασε τις ΗΠΑ και συγκλόνισε τον πλανήτη

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΒΡΑΙΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΚΚ.... 

Ο δημοκρατικός κόσμος προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η κομμουνιστική Κίνα να αναδειχθεί σε παγκόσμια υπερδύναμη

Ο δημοκρατικός κόσμος προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η κομμουνιστική Κίνα να αναδειχθεί σε παγκόσμια υπερδύναμη και να εκτοπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την κορυφή ή τουλάχιστον να αναδειχθεί σε έναν από τους δύο πόλους της γεωπολιτικής.

Καθώς αυτή η πραγματικότητα τους πλήττει σκληρά, οι δημοκρατίες συνειδητοποιούν τώρα πόσο βαθιά είναι η διείσδυση των κατασκοπευτικών υπηρεσιών της Κίνας στη διοίκηση και την κοινωνία των πολιτών τους και πόσο έντονα επηρεάζονται οι πολιτικές τους από ομάδες πίεσης υπέρ της Κίνας μεταξύ της γραφειοκρατίας, των δεξαμενών σκέψης, των ακαδημαϊκών και των μέσων ενημέρωσης.

Τουλάχιστον από το 2018, βασικοί στρατηγικοί αναλυτές, γεωπολιτικοί παρατηρητές και ηγέτες της εθνικής ασφάλειας βγαίνουν με βιβλιογραφία που καταγράφει τις διεισδύσεις που πραγματοποιούν οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες της κομμουνιστικής Κίνας μέσω των διπλωματικών αποστολών τους στις αντίστοιχες χώρες τους.

Σύμφωνα με βιβλία, ερευνητικές εκθέσεις και πρόσφατες αναλύσεις, η κομμουνιστική Κίνα έχει βάλει στο στόχαστρο έθνη, ιδίως βασικές παγκόσμιες δυνάμεις που είναι δημοκρατίες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και άλλες.

Όπως σημειώνει το Eurasian Times, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) έχει προσπαθήσει να περικυκλώσει έθνη που θεωρεί αντιπάλους του, όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία, πραγματοποιώντας σημαντικές επιχειρήσεις επιρροής στη γειτονιά τους: Καναδά στη Βόρεια Αμερική και Νεπάλ, Μιανμάρ, Μπαγκλαντές, Σρι Λάνκα και Μαλδίβες στη Νότια Ασία.

Η Ρωσία, αναγκασμένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, βρίσκεται ήδη στην αγκαλιά του κινεζικού κράτους, βλέποντας ένα κοινό έδαφος στην αντιμετώπιση της διπλωματικής επίθεσης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ.

Το Πακιστάν, ο παραδοσιακός εχθρός της Ινδίας, βρίσκεται εξ ολοκλήρου υπό τον σφιχτό εναγκαλισμό της παντός καιρού φίλης της Κίνας, με Κινέζους πολίτες και στρατιωτικό προσωπικό να ζουν πλέον σε μεγάλο αριθμό στο Πακιστάν με το πρόσχημα της κατασκευής και διαχείρισης του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν.

Το Πακιστάν και η Κίνα έχουν κοινό συμφέρον να περιορίσουν την ανερχόμενη Ινδία, η οποία προετοιμάζεται στρατιωτικά για να αντιμετωπίσει και να πολεμήσει μια μέρα έναν πόλεμο που θα είναι διμέτωπος από τη Δύση και τον Βορρά από τους αντίπαλους γείτονές της.

Οι μεγαλύτερες μυστικές επιχειρήσεις της Κίνας ξεγέλασαν τις ΗΠΑ

Στο βιβλίο του "Spies and Lies: How China's Greatest Cover Operations Fooled The World" που εκδόθηκε πέρυσι, ο Alex Joske του Australian Strategic Policy Institute υποστήριξε ότι πριν από χρόνια, οι δυτικές κυβερνήσεις επέλεξαν να συνεργαστούν με την Κίνα με την ελπίδα ότι θα φιλελευθεροποιηθεί, παραμερίζοντας τις ανησυχίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ολοκληρωτικές φιλοδοξίες και κατασκοπεία.

Αλλά το αξίωμα της "ειρηνικής ανόδου" της Κίνας έχει αμφισβητηθεί ριζικά από την αυταρχική συμπεριφορά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος υπό τον Xi Jinping.

Το βιβλίο των 268 σελίδων διαπέρασε τα τείχη μυστικότητας του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας (MSS) της υπηρεσίας πληροφοριών του ΚΚΚ.

Αποκάλυψε πώς πράκτορες του κόμματος είχαν περάσει δεκαετίες χειραγωγώντας τη στάση της Δύσης - από έναν Αυστραλό πρωθυπουργό μέχρι το Κογκρέσο των ΗΠΑ, εξέχοντα think tanks και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) - σχετικά με την άνοδο της Κίνας.



Το βιβλίο αποκάλυψε δεκάδες εν ενεργεία αξιωματικούς των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών και παγκόσμια μέτωπα της MSS, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιωτικών γραφείων, ενώσεων συγγραφέων, εκδοτικών οίκων, ενώσεων αποφοίτων, εφημερίδων, ενός βουδιστικού ναού, μιας δισκογραφικής εταιρείας και φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Το βιβλίο παρείχε μια εξαιρετική εικόνα της πιο επιτυχημένης επιχείρησης επιρροής στην ιστορία, η οποία ξεγελούσε τη Δύση για χρόνια.

Στην κριτική του για το βιβλίο στο Lawfare, ένα διαδικτυακό ιστολόγιο, ο Julian Ku, ο διακεκριμένος καθηγητής συνταγματικού δικαίου Maurice A. Deane στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Hofstra στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: "Αντί να ξετυλίξει το κουβάρι του πώς η MSS επιδιώκει να συλλέξει κυβερνητικά ή εταιρικά μυστικά των ΗΠΑ, ο Joske υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη δύναμη των πληροφοριών της MSS είναι η μαζικά επιτυχημένη επιχείρηση επιρροής εναντίον των πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ των ΗΠΑ.

"Σύμφωνα με τον Joske, οποιαδήποτε στρατιωτικά μυστικά των ΗΠΑ που συλλέχθηκαν από την MSS τις τελευταίες δεκαετίες ωχριούν σε σύγκριση με τις εκπληκτικά επιτυχημένες προσπάθειές της να εξαπατήσει τα υψηλότερα κλιμάκια της αμερικανικής πολιτικής σχετικά με τους στόχους και τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας.

Αυτές οι εξαπατήσεις, σύμφωνα με την αφήγηση του Joske, εμπόδισαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αντιδράσει νωρίτερα στην απειλή της Κίνας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ", έγραψε ο Julian.

Η εξιστόρηση των επεισοδίων των επιχειρήσεων επιρροής της MSS που αφορούν ξένους πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες, είναι ότι το σχέδιο δεν είναι μόνο η παρακολούθηση.

Tο εγχειρίδιο παιχνιδιού της MSS περιλαμβάνει τη δημιουργία δήθεν ανεξάρτητων κινεζικών ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, ακαδημαϊκών ή κυβερνητικών αξιωματούχων που οι ξένες ελίτ πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να μάθουν για την Κίνα και να επηρεάσουν τις πολιτικές της.

Ένας άλλος τυπικός τρόπος απόκτησης επιρροής από την MSS ήταν η χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων για τις προεκλογικές τους εκστρατείες, δεξαμενών σκέψης και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για ερευνητικές εργασίες σχετικές με την Κίνα, στις οποίες η κινεζική υπηρεσία κατασκοπείας έθετε αφηγήσεις.

Σιωπηλή εισβολή: Η επιρροή της Κίνας στην Αυστραλία

Ο Αυστραλός συγγραφέας Clive Hamilton, καθηγητής Δημόσιας Ηθικής στο Πανεπιστήμιο Charles Sturt στην Καμπέρα, στο βιβλίο του "Silent Invasion: Η επιρροή της Κίνας στην Αυστραλία", εξήγησε τις επιχειρήσεις επιρροής και παρέμβασης του ΚΚΚ στην Αυστραλία, τη δομή του υπερπόντιου δικτύου επιρροής του και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί.

Υποστήριξε ότι οι ελίτ της Αυστραλίας αποτελούν στόχο εξελιγμένων επιχειρήσεων επιρροής και τμήματα της μεγάλης κινεζικής-αυστραλιανής διασποράς έχουν κινητοποιηθεί για να αγοράσουν πρόσβαση σε πολιτικούς, να περιορίσουν την ακαδημαϊκή ελευθερία, να εκφοβίσουν τους επικριτές, να συλλέξουν πληροφορίες για τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες και να διαμαρτυρηθούν στους δρόμους κατά της πολιτικής της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Το βιβλίο παραλίγο να μην εκδοθεί, αφού τρεις εκδότες αποσύρθηκαν, επικαλούμενοι φόβους για αντίποινα από το Πεκίνο, ανέφερε ο Hamilton στην ιστοσελίδα του.

Η προειδοποίησή του ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα συμμετέχει σε μια συστηματική εκστρατεία άσκησης πολιτικής επιρροής στην Αυστραλία φάνηκε να δικαιώνεται πριν ακόμη το βιβλίο διατεθεί στην αγορά.

Το βιβλίο έγινε γρήγορα μπεστ σέλερ και αποτέλεσε πρόδρομο για παρόμοιες μελέτες και δημοσιεύσεις σε χώρες σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν παρόμοια απειλή από μια ανερχόμενη Κίνα υπό ένα ολοένα και πιο αυταρχικό κράτος.

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Larry Diamond, έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 19 Μαρτίου 2018: "Προτρέπω θερμά όποιον ανησυχεί για το μέλλον της ελευθερίας στον κόσμο - όχι μόνο στην Αυστραλία - να διαβάσει το "Silent Invasion: Η επιρροή της Κίνας στην Αυστραλία". Η Ευρώπη, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ πρέπει να διδαχθούν από αυτή την εμπειρία".

Ο επίτιμος καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας Andrew Podger, συντονιστής του Διαλόγου για τη Δημόσια Διοίκηση στην Ευρύτερη Κίνα, έγραψε στην κριτική του βιβλίου για το The Conversation ότι "ο Χάμιλτον ζωγραφίζει μια εικόνα αδυσώπητης αποφασιστικότητας όχι μόνο να ελέγξει όσους βρίσκονται εντός της Κίνας αλλά και να κυριαρχήσει στον κόσμο χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που διαθέτει. Για τον Χάμιλτον, η Κίνα είναι "ο εχθρός της Αυστραλίας"".

Χαρτογράφηση κινεζικών αποτυπωμάτων στην Ινδία

Σε μια πρώτη στο είδος της μελέτη, το think tank Law and Society Alliance με έδρα το Νέο Δελχί δημοσίευσε μια ερευνητική έκθεση με τίτλο "Χαρτογράφηση των κινεζικών αποτυπωμάτων και των επιχειρήσεων επιρροής στην Ινδία" το 2021, η οποία παρακολουθεί βασικούς τομείς που βρίσκονται υπό την τεράστια επιρροή της κομμουνιστικής Κίνας.

Η έκθεση των 76 σελίδων έδινε φευγαλέα εικόνα του τρόπου με τον οποίο το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και τα κρατικά του όργανα για κρυφές και φανερές επιχειρήσεις καλλιεργούσαν επιμελώς ένα σύνολο προσωπικοτήτων της βιομηχανίας του θεάματος, διανοουμένων, πολιτικών, παραγόντων επιρροής των μέσων ενημέρωσης, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, στρατιωτικών, γραφειοκρατών και διπλωματών για να εκτελούν τις εντολές της Κίνας στους αντίστοιχους τομείς τους.

Ουσιαστικά, η έκθεση ανέφερε ότι η Κίνα και η πρεσβεία της στο Δελχί εξαγόραζαν την επιρροή της σε όλες τις πτυχές της ινδικής κοινωνίας και οικονομίας, έτσι ώστε η θέλησή της να μπορεί να επιβληθεί στο έθνος τη στιγμή της επιλογής της.

Οι τομείς στους οποίους επικεντρώνονται οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες και οι βασικοί βραχίονες του ΚΚΚ, όπως το Τμήμα Έργων του Ενιαίου Μετώπου και η MSS, στην Ινδία επηρεάζουν σημαντικά τους πολίτες της χώρας και καταλαμβάνουν το μυαλό τους.

www.bankingnews.gr