Παρακολουθήσεις της ΜΙΤ στην Ελλάδα

Το άρθρο αυτό αποτελεί έργο συλλογικής εργασίας υπό το «Πρόγραμμα ΕΝΥΩ». Ευχαριστούμε τον Bravo Karakoulos για την έρευνά του.

Στις 22 Αυγούστου του 2020 η εφημερίς Nordic Monitor διέρρευσε εις τη δημοσιότητα διαβαθμισμένα έγγραφα της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, της MIT (Millî İstihbarat Teşkilatı, Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών), περί παρακολουθήσεων εις την Ελλάδα. Εν συντομία, φαίνεται ότι η ΜΙΤ ενδιαφέρεται να γνωρίζει που ακριβώς βρίσκονται κάθε στιγμή όσοι διέφυγαν από τη Τουρκία διότι υποστήριζαν το αντικαθεστωτικό κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν (γνωστό ως FETO/PDY). Και καθώς τας ελληνικάς αρχάς δε παρέχουν αυτά τας πληροφορίας εις τας τουρκικάς αρχάς, η ΜΙΤ ανέλαβε δράση με μυστικές παρακολουθήσεις τους εις την Ελλάδα. Ας τα δούμε με τη σειρά όμως.


Το πρώτο εκ των εγγράφων είναι από τις 26 Μαρτίου του 2019 και αποτελείται από τρεις σελίδες. Το έγγραφο αυτό προέρχεται από τη Διεύθυνση Ασφαλείας του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας και έχει ενδιαφέρον το ότι η ΜΙΤ περιγράφεται ως «Ινστιτούτο IV».

Στο έγγραφο περιλαμβάνονταν τα στοιχεία 568 ατόμων ενδιαφέροντος (εκ των οποίων 288 πρώην κυβερνητικοί υπάλληλοι) που ζούσαν ή ζουν εις την Ελλάδα ζητώντας άσυλο, και η ΜΙΤ τους παρακολουθούσε είτε μέσω πληροφοριοδοτών της (πρακτόρων), είτε με επιχειρήσεις μυστικών παρακολουθήσεων τους σε κέντρα υποδοχής μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Παρακάτω μπορείτε να το διαβάσετε σε ελληνική απόδοση.

Πηγή: NordicMonitor.com

ΑΠΟΡΡΗΤΟ

Υπουργείο Εσωτερικών
Διεύθυνση Ασφαλείας

Αριθμός: 45599763.56583.(63044)
4422-120/

Θέμα: Διαμοιρασμός πληροφοριών

Σημεία διαμοιρασμού

Με τας πληροφορίας που ελάβαμε από το ινστιτούτο (IV)

1- Ως αποτέλεσμα των ενεργειών που έκανε η Φετουλαχ-ική Τρομοκρατική Οργάνωση για παράλληλη αναδιοργάνωση του κράτους (FETO/PDY) έπειτα από τη προσπάθεια πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016, κάποια μέλη/υποστηρικτές, που ήτο ενεργοί εις την οργάνωση, παράνομα μετέβησαν εις την Ελλάδα μαζί με μέλη των οικογενειών τους,

– Άτομα που πέρασαν στην Ελλάδα έμειναν σε κέντρα υποδοχής της χώρας για ένα διάστημα,

– Μέλη της οργάνωσης που έφτασαν στην Ελλάδα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ως «αυτοί που θα μείνουν» και «αυτοί που θα φύγουν».

– Έχει εντοπισθεί ότι αυτοί που φεύγουν από τη χώρα οδηγούνται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στη Γερμανία.

2- Ως αποτέλεσμα της συλλογής πληροφοριών, οι χώροι υποδοχής στην Ελλάδα, τα υπάρχοντα κέντρα, και τα ονόματα μερικών μελών του FETO/PDY έχουν αναγνωριστεί και

– 342 άτομα συνολικά είναι χρήστες τη εφαρμογής ByLock

– Από τους 288 πρώην κυβερνητικούς υπαλλήλους, 121 είναι από το Υπουργείο Παιδείας, 31 από τη Διεύθυνση Ασφαλείας, 23 από τη Πολεμική Αεροπορία, 15 από το Υπουργείο Υγείας, 13 από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, 13 από το Υπουργείο Οικονομικών, 6 από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, 4 από το Υπουργείο Εξωτερικών, 3 από το Υπουργείο Θρησκευτικών Θεμάτων, 4 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, 5 από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, 3 από το Υπουργείο Αθλητισμού, 2 από το Κρατικό Συμβούλιο, 1 από το Ανώτατο Δικαστήριο, 1 από το Υπουργείο Εμπορίου, 2 μέλη της Χωροφυλακής και οι υπόλοιποι από άλλες κρατικές υπηρεσίες.

* Μερικά άτομα της λίστας έφυγαν από τα κέντρα υποδοχής και διαμένουν στην Ελλάδα, και άλλοι έφυγαν από την Ελλάδα και μετέβησαν σε άλλες χώρες.

██████████████████ Οκτώβριος

████████████████████████████████ Από το Μάιο του 2018, ήταν Βοηθός Εισηγητή στο Τμήμα Παιδείας του Πανεπιστημίου Γκολφ Κοστ της Φλόριντα.

██████████████████████ συνελήφθη εις την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2017.

██████████████████████ εντοπίσθηκε στη Γαλλία τον Ιούλιο του 2017.

██████████████████████ είναι στη Γερμανία από το Σεπτέμβριο του 2017.

██████████████████████ στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας από το Σεπτέμβριο του 2018.

██████████████████████ έχει την επιχείρηση «Karizma Tour» στην Ινδονησία και εργάζεται εκεί.

██████████████████████ είναι στις ΗΠΑ.

██████████████████████ ενημερώθηκε ότι η αίτηση ασύλου του για Γερμανία έγινε δεκτή και έφυγε από την Ελλάδα στις 07/12/2017.

3- Επισυνάπτεται η λίστα πληροφοριών των (568) ατόμων που έμειναν ή παραμένουν σε κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα (αυτές οι πληροφορίες, είναι αποτέλεσμα κατασκοπευτικών δράσεων, δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως νόμιμα ενοχοποιητικά στοιχειά. Εάν απαιτείται μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους φακέλους των ατόμων, οι πληροφορίες που διαμοιράζονται εδώ μπορούν να καταγραφούν μόνο έπειτα από έγκριση των σχετικών αρμοδίων ατόμων και υπηρεσιών χωρίς αναφορά της πηγής τους).

Σχετικά με το περιεχόμενο

Οι πληροφορίες για τα άτομα που επισυνάπτονται διαμοιράζονται κρυπτογραφημένες στο κοινό φάκελο \\Polnet.intra\\βασικά\\Τμήμα Δ\Κλιμάκιο\Φάκελος Δ (Κωδικός πρόσβασης 275369. Οι πληροφορίες διαμοιράζονται σύμφωνα με τις Οδηγίες Διαχείρισης Εγγράφων ΤΕΜ. Οι πληροφορίες που διαμοιράζονται για διαγραφούν εντός 24 ωρών από την ώρα αποστολής τους).

Τα ονόματα των αναφερόμενων ατόμων έγιναν σύμφωνα με τις διαδικασίες του Γραφείου Γενικού Εισαγγελέα της κάθε περιοχής και σύμφωνα με τις οδηγίες και κανονισμούς που λήφθηκαν από τις αντίστοιχες νομικές αρχές των περιοχών τους οι οποίες είναι υπεύθυνες για τους κατοίκους τους, τα εγκλήματα εντός των περιοχών τους, και διενέργεια ανάλογων δράσεων.

Δεν επιτρέπεται διαμοιρασμός των πληροφοριών σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα και πρέπει να μοιράζονται υπό την αρχή του ινστιτούτου «εάν υπάρχει ανάγκη να γνωρίζεις». Επικοινωνήστε με τη Κεντρική Αστυνομική Αρχή της Επαρχίας σας για σχετικές πληροφορίες.

Χασάν Γιγκίτ
Αρχηγός Τμήματος Αντιτρομοκρατίας
Αστυνόμος Α

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) έχει ανακρίνει όλα τα παραπάνω άτομα για συλλογή πληροφοριών ενώ έχει στρατολογήσει τα πιο σημαντικά από αυτά ως πράκτορες της Ελλάδος με τεχνικές όπως αυτή που είχαμε παρουσιάσει εις το άρθρο μας «HUMINT: Εκμετάλλευση άδειας παραμονής». Επιπρόσθετα, θεωρούμε ότι η ΕΥΠ θα γνώριζε για τις παρακολουθήσεις της ΜΙΤ εις τα κέντρα υποδοχής, τους πράκτορες που έχει σε αυτά, και θα διενεργούσε ανάλογες επιχειρήσεις αντικατασκοπείας όπου αυτό απαιτούνταν για τη προστασία αυτών των ατόμων.

Επιπροσθέτως, το παραπάνω διαβαθμισμένο έγγραφο μας δίνει μία εικόνα από ίσως τις πρώτες αναφορές πληροφοριών που οδηγούν στις μετέπειτα αρπαγές που έχουμε δει να διενεργεί η ΜΙΤ σε όλο το κόσμο. Δηλαδή, εντοπισμός των αντιφρονούντων όταν φεύγουν από τη χώρα μέσω πρακτόρων στα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα, παρακολούθηση τους για εντοπισμό του που θα μεταβούν, ενημέρωση των τοπικών σταθμών της ΜΙΤ (στο σημείο όπου θα μεταφερθούν) για παρακολούθηση, αρπαγή τους, και μεταφορά τους εις τη Τουρκία.

Πηγή: HizmetStudies.org

Το δεύτερο έγγραφο είναι μόλις μία σελίδα και έχει ημερομηνία 6 Νοεμβρίου του 2020. Προέρχεται από την αστυνομική διεύθυνση Άγκυρας προς τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας και μπορείτε να το δείτε παρακάτω, ακολουθούμενο από το έγγραφο σε ελληνική απόδοση ώστε να είναι κατανοητό σε όλους τους αναγνώστες μας.

Το έγγραφο αυτό δείχνει ότι η Τουρκία διώκει ποινικά άτομα (το συγκεκριμένο ήτο για τέσσερα άτομα γεννημένα εις την Άγκυρα) που ζητούν άσυλο και πρακτικά επιτρέπει στο τμήμα αντιτρομοκρατίας της ΜΙΤ να διενεργεί κατασκοπευτικές δράσεις σε όλο το κόσμο για την παρακολούθηση και εντοπισμό τους. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Nordic Monitor, προτού αναλάβει δράση η ΜΙΤ με κατασκοπευτικές δράσεις, το έγγραφο αυτό χρησιμοποιήθηκε μέσω της Interpol για να πιέσει τας ελληνικάς αστυνομικάς αρχάς να παρέχουν πληροφορίες για τα εν λόγω άτομα.

Πηγή: NordicMonitor.com

ΑΠΟΡΡΗΤΟ

Επαρχία Άγκυρας
Γενική Αστυνομική Διεύθυνση

Αριθμός: 58604142.66693/(63044)-D2(DK2090)

Θέμα: Διαμοιρασμός πληροφοριών

Σημεία διαμοιρασμού

Ζήτημα: Έγγραφο υπ’αριθμόν EBYS2019110518322799038 του τμήματος αντιτρομοκρατίας

Στη σχετική αναφορά πληροφοριών διαμοιράζονται πληροφορίες για άτομα ώστε να γίνει έρευνα για αποκωδικοποίηση των ενεργειών της ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης FETO/PDY καθώς ίσως να έχουν μεταβεί στο εξωτερικό (μέσω Ελλάδας) μέσω άγνωστων οδών, και καταζητούνται από τη γενική αστυνομική διεύθυνση της Άγκυρας, όπου υπάρχουν κατηγορίες για παράνομες δράσεις για καταπολέμηση εγκληματικών δράσεων. Με προσοχή στη διασφάλιση της διαχείρισης ευαίσθητων πληροφοριών ████████████ βρίσκονται εκτός ███████████████████ ████████████████████████ και █████████████████ για περαιτέρω στοιχεία επικοινωνήστε με το τμήμα καταπολέμησης οργανωμένου εγκλήματος αναφορικά με τα συγκεκριμένα άτομα και ονόματα.

Ιμπραήμ Μποζκούρτ
Γενική Αστυνομική Διεύθυνση
Βοηθός Υπεύθυνος Ασφαλείας
Αστυνόμος Β

Συνεχίζοντας, έχουμε ένα έγγραφο από τις 17 Ιανουαρίου του 2020 όπου ο Υποδιοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Άγκυρας ενημερώνει το 16ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Τουρκίας για ένα άτομο όπου δείχνει ότι οι πληροφορίες συλλέχθηκαν από κατασκοπευτικές δράσεις μέσω της πρεσβείας της Τουρκίας εις την Αθήνα. Παρακάτω είναι το έγγραφο στην αυθεντική του μορφή, και εν συνεχεία θα το βρείτε σε ελληνική απόδοση.

Πηγή: NordicMonitor.com

Επαρχία Άγκυρας
Γενική Αστυνομική Διεύθυνση

Αριθμός: 58604142.92811-(22113)

Θέμα: Διαμοιρασμός πληροφοριών

Σημεία διαμοιρασμού

Ζήτημα: Υπόθεση του γραφείου ΤΕΜ με ημερομηνία 06.11.2019 και υπ’αριθμόν (630)-D2(DK2090)

Λόγω των δράσεων που εμφανίζονται εις τας ειδήσεις και στη προσπάθεια αποκωδικοποίησης των ενεργειών του FETO/PDY από το ινστιτούτο V, τα οποία επιτρέπονται βάσει του EBYS2019110518322799038 από το τμήμα ΤΕΜ, τα συγκεκριμένα άτομα πέρασαν παράνομα στο εξωτερικό (Ελλάδα) μέσω του ποταμού Έβρου, και σχετικές αναφορές πληροφοριών ████████████ αναφέρθηκε ότι κατάλληλες νομικές δράσεις έχουν ληφθεί από το τοπικό μας κλιμάκιο. Έπειτα από έρευνα στο φάκελο του υπόπτου, έγινε γνωστό ότι νομικές ενέργειες ελήφθησαν σύμφωνα με το κανονισμό ερευνών 2018/33203 της Γενικής Εισαγγελίας Άγκυρας, και η υπόθεση καταχωρήθηκε στο 16ο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας για διενέργεια έρευνας υπό το νόμο 2019/134. Το σχετικό έγγραφο επισυνάπτεται.

Αλπ Ασλάν
Γενική Αστυνομική Διεύθυνση
Υποδιοικητής Αστυνομικής Διεύθυνσης Άγκυρας
Αστυνόμος Β

Το έγγραφο στο οποίο αναφέρεται στο τέλος της επιστολής του ο Α. Ασλάν παραπάνω είναι ο ακόλουθος τρισέλιδος πίνακας που εστάλη στον ίδιο από το κλιμάκιο της ΜΙΤ που βρίσκεται στη πρεσβεία της Τουρκίας εις την Αθήνα. Δεν αναφέρεται το τι πηγές είχε η ΜΙΤ για να συλλέξει αυτά τας πληροφορίας. Το έγγραφο αυτό έχει διαβάθμιση «απόρρητο» και τίτλο «Δράσεις Εξωτερικού» με υπότιτλο «Πίνακας πληροφοριών μελών του FETO/PDY που πέρασαν παράνομα μέσω Έβρου στο εξωτερικό (Ελλάδα)«. Ο πίνακας αποτελείται από έξι στήλες οι οποίες είναι:

Αύξων αριθμός
Αριθμός TC
Όνομα/επώνυμο
Επαρχία φακέλου
Επαρχία όπου καταχωρήθηκε η παράνομη μετάβαση στο εξωτερικό
Σχέσεις με FETO/PDY

Πηγή: NordicMonitor.com

Το τελευταίο έγγραφο που είχε διαρρεύσει το Nordic Monitor και θα δούμε εδώ ήταν ένα επίσης διαβαθμισμένο ως «απόρρητο» έγγραφο το οποίο σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα δε καταδεικνύει τη ΜΙΤ ως τη πηγή των πληροφοριών από τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, αλλά τη τουρκική διπλωματική αποστολή. Το έγγραφο αυτό είναι από τις 5 Νοεμβρίου του 2019 από τον Ερντογάν Καρτάλ, Υποδιοικητή του Τμήματος Αντιτρομοκρατίας της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το Nordic Monitor η αναφορά εστάλη στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας από τη τουρκική πρεσβεία της Αθήνας και έπειτα προωθήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, τη ΜΙΤ, και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το κωδικό όνομα «ινστιτούτο V» περιγράφει το Υπουργείο Εξωτερικών (και υπάρχει και σε έγγραφο που είδαμε νωρίτερα).

Πηγή: NordicMonitor.com

ΑΠΟΡΡΗΤΟ

Υπουργείο Εσωτερικών
Γενική Αστυνομική Διεύθυνση

Αριθμός: 45599763.56583.(63044)
14508-435/

Θέμα: Διαμοιρασμός πληροφοριών

Σημεία διαμοιρασμού

Ζήτημα: Έγγραφο ημερομηνίας 04.11.2019 υπ’αριθμόν 2019110417571190044 EBYS

Από το ινστιτούτο V εστάλη αναφορά πληροφοριών για άτομα που ταξίδεψαν μέσω του Έβρου παράνομα στο εξωτερικό (Ελλάδα), και έγινε έρευνα τους με στόχο τον εντοπισμό και αποκωδικοποίηση των δράσεων του FETO/PDY.

Η εν λόγω αναφορά επισυνάπτεται εις την επιστολή, και οι πληροφορίες δεν επιτρέπεται αν δοθούν σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα/υπηρεσίες υπό την αρχή του «εάν υπάρχει ανάγκη να γνωρίζεις». Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν βάσει των κανονισμών και οδηγιών που δόθηκαν από τις αρμόδιες νομικές αρχές και η φύση τους είναι πληροφοριακή. Κατ’επέκταση, ο διαμοιρασμός τους γίνεται μόνο από τις τοπικές αρχές ασφαλείας με ενημέρωση της υπηρεσίας. Οι πληροφορίες έχουν σταλεί στις Interpol-Europol.

Ερντογάν Καρτάλ
Γενική Διεύθυνση Αντιτρομοκρατίας
Υποδιοικητής Τμήματος
Αστυνόμος Β

Πηγή: Al-Monitor.com

Αυτές οι αποκαλύψεις του Nordic Monitor έριξαν φως σε αρκετές από τις κατασκοπευτικές δράσεις της ΜΙΤ εις την Ελλάδα και του τρόπου διεξαγωγής τους. Επίσης, δείχνουν τη βαρύτητα που δίνει η ΜΙΤ εις τη δημιουργία ισχυρών δικτύων πληροφοριών εις τη πατρίδα μας ώστε να γνωρίζει ταχέως και με ακρίβεια που βρίσκονται οι αντιφρονούντες που διαφεύγουν της χώρας καθώς το πιθανότερο είναι να διέρχονται μέσω Ελλάδας. Δεν ήμεθα σε θέση, από ανοικτές πηγές, να εντοπίσουμε αντικατασκοπευτικές δράσεις της ΕΥΠ για προστασία των ατόμων αυτών, διάσπαση των δικτύων της ΜΙΤ, ή στρατολόγηση πρακτόρων από τους αντιφρονούντες αλλά θα ήτο λογικό να υποθέσουμε ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα επί καθημερινής βάσεως.

Τέλος, δε εντοπίσαμε διπλωματικές κυρώσεις στη τουρκική πρεσβεία της Αθήνας από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος όπως εκδιωγμός Τούρκων «διπλωματών» της πρεσβείας που σχετίζονται με τις δράσεις, δελτία τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών για τις τουρκικές κατασκοπευτικές δράσεις της πρεσβείας, ή κάτι ανάλογο. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να έγιναν εκδιώξεις Τούρκων «διπλωματών» χωρίς δημόσια κάλυψη. Εάν γνωρίζετε περισσότερα επί του θέματος, γράψτε μας στα σχόλια του άρθρου.

https://defensegr.wordpress.com/