Η οφειλόμενη συγγνώμη του ΣΥΡΙΖΑ στη μειονότητα σε Ξάνθη - Ροδόπη
Νίκος Μελέτης
Σε μια ακόμη απροκάλυπτη πλέον χειραγώγηση της μειονοτικής ψήφου οι μηχανισμοί του τουρκισμού στη Θράκη στήριξαν τους δυο εκλεκτούς τους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε Ξάνθη και Ροδόπη, αλλά και τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη. Και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να απολογηθεί για την εικόνα του εκλογικού χάρτη όπου η μοναδική περιφέρεια που κέρδισε δεν οφείλεται φυσικά στη δική του πολιτική παρουσία αλλά στην ευλογία του Τουρκικού Προξενείου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διέπραξε ακόμη μια φορά το λάθος να παραδίδει τη μουσουλμανική μειονότητα έρμαιο στη χειραγώγηση του τουρκικού Προξενείου, χωρίς καν να έχει την ανάγκη αυτής της «συναλλαγής» καθώς το κόμμα είχε τη δυνατότητα να εκλέξει είτε χριστιανό είτε μουσουλμάνο αλλά αποστασιοποιημένο από το Προξενείο βουλευτή και στους δυο νομούς.
Τις τελευταίες ημέρες συστηματικά ο τουρκόφωνος τύπος στη Θράκη έδινε γραμμή για τους υποψηφίους που έπρεπε να σταυρωθούν ενώ την επίσημη γραμμή έδωσε το τουρκικό Πρακτορείο Ανατολού προβάλλοντας συνεντεύξεις για τα «δεινά» της «τουρκικής» μειονότητας και τον αυτοαποκαλούμενο εκλεγμένο μουφτή Ξάνθης Μουσταφά Τράμπα να δίνει το σύνθημα «η ψήφος του Τούρκου πάει σε Τούρκο».
Συνεχίζει έτσι μια πρακτική η οποία βάζει πάνω από τα εθνικά συμφέροντα τους μικροκομματικούς σχεδιασμούς και συγχρόνως καταδικάζει Έλληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος να παραμένουν στον σφιχτό εναγκαλισμό του Τουρκικού Προξενείου και των ανθρώπων του στη Θράκη.
Αυτή είναι και η πιο αντιδραστική και σκοταδιστική αντιμετώπιση της μειονότητας που δεν ταιριάζει με τις αρχές και αξίες ενός προοδευτικού κόμματος, καθώς στέλνει το μήνυμα στα μέλη της μειονότητας ότι το «αφεντικό» στη Θράκη είναι ο εκάστοτε Τούρκος πρόξενος και αυτός θα είναι ο «μεσάζων» μεταξύ αυτών και της Ελληνικής Πολιτείας.
Αντιθέτως, και παρά το γεγονός ότι και το ΠΑΣΟΚ φλερτάρισε με τους ίδιους κύκλους στους δυο νομούς ο βουλευτής του Ιλχάν Αχμέτ στη Ροδόπη αυτονομήθηκε εγκαίρως και έδωσε μάχη εναντίον της εξάρτησης από το Προξενείο. Αποτέλεσμα ήταν να στοχοποιηθεί από όλους τους μηχανισμούς των ακραίων της μειονότητας και επιχειρήθηκε μάλιστα η πολιτική εξόντωση του.
Όμως ο ίδιος με προσωπικό αγώνα κατόρθωσε να επανεκλεγεί παρά τις απώλειες, έστειλε το μήνυμα ότι μειονοτικός πολιτικός δεν σημαίνει και «γιουσουφάκι» του εκάστοτε Τούρκου Προξένου.
Και αυτό το μήνυμα ότι η μειονότητα μπορεί να ζει μακριά και έξω από τη σκιά και τις απειλές του Τούρκικού προξενείου πρέπει να φθάνει και στον τελευταίο μειονοτικό πολίτη ώστε να τολμήσει τον απογαλακτισμό του από τους μηχανισμούς του τουρκικού κράτους και παρακράτους
Η προσεκτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων στους δυο νομούς δείχνει πως χειραγωγείται και κατευθύνεται η μειονοτική ψήφος. Από τις ευρωεκλογές του 2019 όταν το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα σε Ξάνθη και Ροδόπη οι δυνάμεις αυτές διοχετεύονται στις εθνικές εκλογές όπου δεν συμμετέχει το ΚΙΕΦ κυρίως σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
2019
Ευρωεκλογές: Ροδόπη: ΚΙΕΦ 38% και 23.063 ψήφους, ΝΔ με 19,69%, ΣΥΡΙΖΑ 13,75%, ΚΙΝΑΛ 5,68%.
Και στην Ξάνθη : ΚΙΕΦ 25,4% με 15.095 ψήφους , ΝΔ 24,44%, ΣΥΡΙΖΑ 19,15%, ΚΙΝΑΛ 4,46%.
Στην Ξάνθη ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 26,47% και 16.336 ψήφους και στη Ροδόπη 33,18% και 20.183 ψήφους ενώ στις εκλογές του 2019 στην Ξάνθη είχε πάρει 39,60% και 24.059 ψήφους και στη Ροδόπη 27,17% και 16.603 ψήφους.
Το ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη πήρε 18,24% και 11.255 ψήφους, στη Ροδόπη 22,64 και 13770 ψήφους ενώ το 2019 στην Ξάνθη είχε πάρει 8,78% και 5333 ψήφους και στη Ροδόπη 21,94% και 13.405 ψήφους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχουν και οι σταυροί που συγκέντρωσαν οι μειονοτικοί υποψήφιοι.
Ξάνθη: ο Χ. Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 7.216 ψήφους από 9.622 το 2019, ενώ ο Μπουρχάν Μπαράν (ΠΑΣΟΚ) πήρε 3.636 ψήφους από 2.136 το 2019
Ο υποψήφιος της ΝΔ Ντελή Γιουσούφ πήρε 2.434 ψήφους και η συνυποψήφια του Αχμέτογλου 899 ψήφους, ενώ το 2019 ο υποψήφιος της ΝΔ Μ. Κατρατζη είχε συγκεντρώσει 5011 ψήφους.
Στη Ροδόπη ο Φ.Οζγκιούρ (ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 12.208 ψήφους ενώ οι συνυποψήφιοι του Δ. Χαρίτος πήρε 3.902 και ο Μ.Χουσμεντ 1530. Το 2019 ο κ. Χαρίτος είχε εκλεγεί με 5.792 ενώ ο Φ.Οζγκιούρ είχε μείνει εκτός Βουλής με 5.384 όπως και ο Α. Καραγιουσούφ 1789 ψήφους.
Η πριμοδότηση του Χ. Ζεϊμπεκ και του Φ. Οζγκιο;yρ είναι προφανής όπως και του Μπουρχάν Μπαράν και έτσι στη Ροδόπη εκπαραθυρώθηκε ο Δ. Χαρίτου, με τον κ. Οζκιουτ να διπλασιάζει τις ψήφους του από το 2019, ενώ ο Χ. Ζεϊμπεκ παρά τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και την απώλεια σχεδόν 2.400 προσωπικών ψήφων, επανεξελέγη.
Στην Ξάνθη ο μειονοτικός υποψήφιος της ΝΔ πήρε μόλις 2.434 ψήφους ενώ το 2019 ο τότε μειονοτικός υποψήφιος είχε συγκεντρώσει 5.000 ψήφους.
Στη Ροδόπη όμως παίχτηκε σκληρό παιγνίδι εναντίον του Ιλχάν Αχμέτ και το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να εντάξει στη λίστα του τη Σ. Μουσταφάογλου η οποία πριμοδοτήθηκε από τους μηχανισμούς αλλά δεν μπόρεσε να απειλήσει την επανεκλογή του, καθώς συγκέντρωσε 2.481 ψήφους.
Το σχέδιο του Τουρκικού προξενείου αποσκοπούσε στην εκλογή τεσσάρων μειονοτικών βουλευτών του κλίματος του αλλά αυτή η μεθόδευση δεν ολοκληρώθηκε λόγω της επανεκλογής του Ιλχάν Αχμέτ.
Η ευθύνη όσων υποκύπτουν στον πειρασμό για την άτυπη συναλλαγή με το Τουρκικό Προξενείο είναι μεγάλη καθώς θύμα έχει κυρίως την ίδια τη μειονότητα…
Όμως ευθύνες έχει και η επόμενη κυβέρνηση της χώρας ώστε να στραφεί στα προβλήματα της μειονότητας και να αποδείξει ότι η ισοπολιτεία και ισονομία που καθιέρωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πριν τρεις δεκαετίες έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο. Και έτσι θα μπορέσουν οι Έλληνες μουσουλμάνοι να γυρίσουν την πλάτη στον κάθε Τούρκο «τοποτηρητή» στη Θράκη.
0 Comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!