Ο Ομπάμα ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί

Κυριακή, Ιουνίου 01, 2014


Αλεξάντρ Μπράτερσκι, Gazeta.ru

Προσπαθώντας να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί, με την απόρριψη τόσο του «απομονωτισμού», αλλά και της πολιτικής του «παρεμβατισμού» των ΗΠΑ στις διεθνείς υποθέσεις, ο Ομπάμα επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τη δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκεται στο εσωτερικό.

Ο Μπαράκ Ομπάμα στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του στη στρατιωτική Ακαδημία, West Point, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ κατάφεραν να απομονώσουν τη Ρωσία μετά τα γεγονότα στην Κριμαία. Είπε επίσης πως η Ουάσιγκτον δεν θα επεμβαίνει σε κάθε σύγκρουση που συμβαίνει στον κόσμο, και ότι η επίλυση των διεθνών προβλημάτων θα στηρίζεται στους διεθνείς θεσμούς. Ρώσοι ειδικοί δεν είδαν στην ομιλία του Ομπάμα τίποτα καινούργιο. Όπως φαίνεται, αυτή προοριζόταν για εσωτερική κατανάλωση.

Στην ομιλία του προς τους δοκίμους αξιωματικούς, την περασμένη Τετάρτη, ο Ομπάμα προσπάθησε να ισορροπήσει πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Σημείωσε πως δεν συμμερίζεται ούτε τις αντιλήψεις περί «απομονωτισμού», ούτε και τις θέσεις του «παρεμβατισμού» στις διεθνείς υποθέσεις. Δεν έχει το κάθε πρόβλημα «στρατιωτική λύση», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος ειδικά στις απόψεις περί παρεμβατισμού.

Άγνωστο το μέλλον της Ουκρανίας

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος σήμερα για Ψυχρό πόλεμο, αν και ανέφερε πως οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία «θύμισαν τις μέρες που τα σοβιετικά τανκς προέλαυναν στην Ανατολική Ευρώπη».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η επιστράτευση των παραδοσιακών συμμάχων και η εμπλοκή διεθνών Οργανισμών, όπως το ΔΝΤ, η ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη, και το ΝΑΤΟ, στάθηκε αρκετή για να «απομονωθεί» η Ρωσία. Παρά ταύτα, παραδέχθηκε ότι είναι άγνωστο «πώς θα εξελιχθεί» η κατάσταση στην Ουκρανία.

Συρία: Δεν υπάρχει στρατιωτική νίκη

'Έκκληση Πούτιν για σύνεση στο Συριακό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε αρκετές φορές τόσο στο θέμα της Ουκρανίας, όσο και στη Συρία και το Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι όλα τα λάθη που έκανε η Αμερική μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, εξηγούνται με την προθυμία της «να εμπλακεί σε στρατιωτικές περιπέτειες χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες». Χαρακτηριστικά, είπε, η σύγκρουση στη Συρία δεν έχει «στρατιωτική λύση». Ωστόσο, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βοηθούν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες μάχονται ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ.

Ταυτόχρονα, χωρίς να θέλει να δώσει στους αμερικανούς στρατιωτικούς την εντύπωση ότι είναι «περιστέρι της ειρήνης», ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας έσπευσε να πει ότι «δεν υπάρχει ισάξιος» του αμερικανικού στρατού, καθώς και ότι συμμερίζεται «ολόψυχα την άποψη περί αμερικανικής μοναδικότητας».

Να σημειωθεί πως την ιδέα της «αμερικανικής μοναδικότητας» είχε κατακρίνει τον Σεπτέμβριο του 2013 ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο άρθρο του για την εφημερίδα New York Times.

Προεκλογική ομιλία

Κατά την άποψη του ειδικού στα θέματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, Ίγκορ Ζεβελιόφ, ο Ομπάμα, στην ομιλία του δεν είχε τόσο ως στόχο τον Πούτιν, όσο κυρίως τους αμερικανούς νεοσυντηρητικούς, οι οποίοι τον επικρίνουν σκληρά για την εξωτερική πολιτική του και την υπερβολική επιείκεια που θεωρούν ότι τη διακρίνει. «Το μήνυμα Ομπάμα είναι ότι η αυτή η μοναδικότητα ενσαρκώνεται με διαφορετικούς τρόπους», αναφέρει ο ειδικός, θεωρώντας ότι εξαιτίας της δυσχερούς κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας τα μέσα που διαθέτει ο αμερικανός πρόεδρος για να πείσει τους πολιτικούς του αντιπάλους είναι περιορισμένα.

Γενικότερα, άπαντες θεωρούν πως η οποιαδήποτε ανάλυση αυτής της ομιλίας, θα πρέπει να γίνει υπό το πρίσμα του προεκλογικού κλίματος στη χώρα. Στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία για το Κογκρέσο και οι τοποθετήσεις του προέδρου θα παίξουν ρόλο τόσο για το Δημοκρατικό κόμμα του, όσο και για τους αντιπάλους του, Ρεπουμπλικάνους. Ο αρθρογράφος της Washington Post, Σκοτ Ουίλσον, έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ότι η ομιλία Ομπάμα δεν προοριζόταν για «ντιμπέιτ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά απευθυνόταν στο κουρασμένο από τους πολέμους εκλογικό σώμα».

Ουδέν νεότερο

Ο Ίγκορ Ζεβελιόφ επισημαίνει ότι ο λόγος του αμερικανού προέδρου δεν περιλάμβανε «κανενός είδους νέες προσεγγίσεις», και ο βασικός στόχος του ήταν να δείξει ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να υπερασπίζεται τα αμερικανικά συμφέροντα σε ολόκληρο τον κόσμο, συνυπολογίζοντας τις σχετικά περιορισμένες δυνατότητές της μετά το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Εξάλλου, ο πολιτικός αναλυτής τονίζει ότι ο Ομπάμα παρουσιάζεται «συνεπής», καθώς «ήρθε με την υπόσχεση ότι θα τερματίσει τον πόλεμο σε Ιράκ και Αφγανιστάν και τον στόχο του αυτό τον εκπληρώνει».

Τίποτε το ριζικά νέο δεν περιελάμβανε η ομιλία Ομπάμα, λέγει και ο επικεφαλής στον τομέα της αμερικανικής πολιτικής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Φιόντορ Βοϊτολόβσκι.

Ο ειδικός ανέμενε «δογματικές προσεγγίσεις» που να συνδέονται με θέματα της παγκόσμιας ασφάλειας. Ωστόσο, ούτε αυτό, ούτε οποιεσδήποτε άλλες θεμελιώδεις θέσεις δεν εντόπισε στην ομιλία. «Εξαιτίας του γεγονότος αυτού -επισημαίνει ο αναλυτής- δημιουργείται η εντύπωση της αποσπασματικής προσέγγισης των θεμάτων και της αδυναμίας του προέδρου να βρει απαντήσεις στις προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος».

Ως απόδειξη, ο Βοϊτολόβσκι επικαλείται την παραδοχή Ομπάμα, ότι οι ΗΠΑ είναι δύσκολο να καλέσουν την Κίνα σε διευθέτηση της διένεξης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στα πλαίσια της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τη στιγμή που οι ίδιες οι ΗΠΑ δεν την έχουν επικυρώσει.

Αντιφατικές, κατά τη γνώμη του ειδικού, μοιάζουν και οι αναφορές του αμερικανού προέδρου σχετικά με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Βοϊτολόβσκι, «μπορεί κανείς να αναφέρεται όσο θέλει στο ότι “οι ΗΠΑ απομόνωσαν τη Ρωσία”, αλλά ο αμερικανός πρόεδρος δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν λαμβάνει υπόψη την πολυπλοκότητα της κατάστασης, είναι πρόθυμος να ακούσει μόνο τη μια πλευρά από αυτές που βρίσκονται σε σύγκρουση, και δεν είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συμβιβασμούς. Γεγονός που κάνει την εξωτερική πολιτική του να μοιάζει παιδαριώδης».

Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ιστοσελίδα Gazeta.ru.

http://dia-kosmos.blogspot.gr/