Γιατί ρίξανε το πτώμα του Μπιν Λάντεν στη θάλασσα;-Μόνο ερωτηματικά δημιουργεί η συγκεκριμένη κίνηση


Πλήθος ερωτηματικών δημιουργεί η κίνηση των αμερικανών να πετάξουν το πτώμα του πιο διαβόητου τρομοκράτη στον κόσμο, του Όσαμα Μπιν Λάντεν, στη θάλασσα λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση της δολοφονίας του από επίλεκτη ομάδα του αμερικανικού στρατού.

Όπως μεταδίδει το CNN, μετά από χρόνια – σχεδόν μία δεκαετία – ανθρωποκυνηγητού, η απάντηση των Αμερικανών μπορεί να αναζητηθεί μόνο στην ισλαμική παράδοση σε ό,τι αφορά στην ταχύτητα του πράγματος.

Όμως γιατί στη θάλασσα;

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το να βρεθεί μία χώρα πρόθυμη να δεχτεί ό,τι απέμεινε από τον πιο διάσημο τρομοκράτη, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο.

Παράλληλα, σε περίπτωση που είχε επιλεγεί κανονικός τάφος, τότε θα δημιουργούνταν ουσιαστικά ένα πραγματικό μνημείο που θα προσέλκυε όλους τους υποστηρικτές του για προσκύνημα.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το CNN, κυκλοφόρησαν φήμες ότι ζητήθηκε από τη Σαουδική Αραβία να πάρει το πτώμα, αλλά αρνήθηκε.

Τέλος, θεωρείται ότι η ύπαρξη πτώματος θα δημιουργούσε σειρά αιτημάτων για τεστ DNA, ενώ θα ήταν αφορμή για να στηθούν άπειρες θεωρίες συνομωσίας.

Μάρτυρες για την επιδρομή κατά Bin Laden: «Δεν έγινε τίποτα!»


Ένας γείτονας, σε απόσταση μόνο μερικών λεπτών με τα πόδια από το υποτιθέμενο σπίτι του Osama Bin Laden όπου βρήκε το θάνατο από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, ο Jagandir Khan μίλησε στο δίκτυο Al-Jazeera παρουσιάζοντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα από εκείνη των υπόλοιπων ΜΜΕ.

Σίγουρα εάν οι ΗΠΑ είχαν εξαπολύσει επίθεση με ελικόπτερα που προσγειώνονταν.... στον περίβολο του σπιτιού του bin Laden και εν μέσω πυροβολισμών κατάφεραν να σκοτώσουν τον Νο1 καταζητούμενο τρομοκράτη στη Δύση, κάποιοι από τους γείτονες του σπιτιού αυτού θα θυμούνταν το γεγονός.

Όμως σύμφωνα με τον Khan και κάποιους άλλους αυτόπτες μάρτυρες οι μόνες μαρτυρίες αφορούν για ένα ελικόπτερο που πέταξε το βράδυ της Κυριακής πάνω από την περιοχή. Κάποια λεπτά αργότερα ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη. Όταν ο ίδιος και μερικοί φίλοι του πήγαν στον τόπο που ακούστηκε η έκρηξη δεν υπήρχε τίποτα παρά μόνο κάποια συντρίμμια και μια φωτιά. Καμία ανταλλαγή πυροβολισμών, καθόλου φωνές, κανένα πτώμα, μόνο κάποιες σκόρπιες φωτιές και αρκετοί ζαλισμένοι γείτονες. Έτσι όταν ο Jagandir Khan πήγε την άλλη ημέρα το πρωί, μαθαίνοντας από τα τηλεοπτικά κανάλια ότι μετά από επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων σκοτώθηκε ο αρχηγός της al-Qaeda έμεινε άφωνος.

Το σπίτι διακρίνεται με τον περίβολο ακριβώς στο κέντρο της φωτογραφίας

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το σπίτι όπου επέδραμαν οι Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις. 

«Τα ελικόπτερα» εξηγεί ο Khan άρχισαν τα πυρά για μερικά λεπτά, μετά ήρθαν ξανά και για μερικά λεπτά άρχισαν πάλι τα πυρά και γύρω στις 1:15 ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Έτσι τρέξαμε προς το σημείο, εγώ ο αδελφός μου και μερικοί άλλοι, αλλά όταν φτάσαμε εκεί υπήρχε μόνο φωτιά. Τίποτα άλλο». Επιπρόσθετα ο ίδιος σημείωσε «Ζω σε αυτή την περιοχή σχεδόν όλη μου τη ζωή. Ξέρετε εάν έρθει κάποιος νέος γείτονας στην περιοχή σου στο δρόμο σου θα το καταλάβαινες».

Σύμφωνα επομένως με την αφήγηση του Jagandir Khan όλη η ιστορία κράτησε μόνο μερικά λεπτά και όχι 38 που εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος Obama. Από την άλλη και η αφήγηση του Khan εμπεριέχει κενά. Δεν είναι δυνατό να ακούγονται εκρήξεις και πτήσεις ελικοπτέρων σχεδόν δίπλα από το σπίτι του και να βλέπει φωτιές και αυτός στη συνέχεια να πηγαίνει απλά για ύπνο χωρίς να περιμένει για να δει τι ήταν όλα αυτά. Από την άλλη οι πυροβολισμοί είναι κάτι που πιθανά εξηγείται, καθώς οι ειδικές δυνάμεις χρησιμοποιούν σχεδόν πάντα σιγαστήρες.

Όπως και να έχει πάντως το θέμα σίγουρα η αφήγηση αυτή περιπλέκει ακόμη πιο πολύ την υπόθεση της επιδρομής και του θανάτου ενός Osama Bin Laden το πτώμα του οποίου δεν έχει εμφανιστεί πουθενά και μια κηδεία η οποία κανείς δεν γνωρίζει πως πότε και που έγινε, εάν έγινε.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν άοπλος αλλά προέβαλε αντίσταση (σ.σ. δηλαδή τους ... κλώτσησε;), όταν οι Αμερικανοί κομάντος εισέβαλαν στην έπαυλη όπου διέμενε στο Πακιστάν, σύμφωνα με τη νέα εκδοχή των γεγονότων που παρουσίασε ο Λευκός Οίκος ανασκευάζοντας παλαιότερες πληροφορίες που έκαναν λόγο για «ανταλλαγή πυροβολισμών».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κάρνεϊ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αρχικές πληροφορίες για την επιχείρηση στην έπαυλη του Αμποταμπάντ δημοσιοποιήθηκαν «με μεγάλη βιασύνη».

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν ανακοινώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι ο Μπιν Λάντεν είχε εμπλακεί σε «ανταλλαγή πυροβολισμών» και υπήρχε η υπόνοια ότι μία ή περισσότερες γυναίκες στην έπαυλη είχαν χρησιμοποιηθεί ως ανθρώπινες ασπίδες.

Σύμφωνα με την νεότερη εκδοχή, η γυναίκα που έχασε τη ζωή της βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά. Επίσης, σύμφωνα με την εκδοχή των γεγονότων που ανακοίνωσε ο Κάρνεϊ, η σύζυγος του Μπιν Λάντεν έτρεξε προς τον Αμερικανό κομάντο που είχε απομονώσει το σύζυγό της και δέχθηκε σφαίρα στο πόδι πριν σκοτωθεί ο Μπιν Λάντεν.

Ο Κάρνεϊ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τις τελευταίες στιγμές του ηγέτη της Αλ Κάιντα ούτε λεπτομέρειες για τον τρόπο που αντιστάθηκε. «Η αντίσταση δεν απαιτεί όπλο. 

Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες και θα τις δημοσιοποιήσουμε», όπως είπε.

Επικαλούμενοι αξιωματούχους, οι New York Times αναφέρουν επίσης ότι οι κομάντος δεν γνώριζαν αν ο Μπιν Λάντεν ή άλλοι ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά.

Η ομάδα κρούσης άνοιξε πυρ ανταποκρινόμενη σε «απειλητικές κινήσεις» καθώς ανέβαιναν προς τον τρίτο όροφο όπου εντόπισαν τον Μπιν Λάντεν, δήλωσε ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα μιλώντας στο PBS.

«Υπήρχε εξουσιοδότηση να σκοτώσουν τον Μπιν Λάντεν. Και προφανώς, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αν είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά, είχε παραδοθεί και δεν φαινόταν να αποτελεί κανενός είδους απειλή, τότε θα τον αιχμαλώτιζαν. Αλλά είχαν πλήρη εξουσιοδότηση να τον σκοτώσουν», είπε ο Πανέτα.

Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου στο Reuters, ο Μπιν Λάντεν θα είχε αιχμαλωτιστεί ζωντανός αν είχε παραδοθεί, αλλιώς επρόκειτο για μία «αποστολή εκτέλεσης».

Το αραβικό δίκτυο Al Arabiya μεταδίδει στον ιστότοπό του ότι, σύμφωνα με υψηλόβαθμους Πακιστανούς αξιωματούχους, η 12χρονη κόρη του ηγέτη της Αλ Κάντα, που ήταν ανάμεσα στα έξι παιδιά που απομακρύνθηκαν από τη σημείο της επιχείρησης, οι Αμερικανοί κομάντος αιχμαλώτισαν ζωντανό τον πατέρα της και στη συνέχεια τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν μπροστά σε μέλη της οικογένειας.

«Εμπρηστική» φωτογραφία

Την ίδια στιγμή ο Μπαράκ Ομπάμα και οι σύμβουλοί του εξακολουθούν να εξετάζουν το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης φωτογραφίας της σορού του Μπιν Λάντεν. Ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα δήλωσε την Τρίτη στο δίκτυο NBC ότι περιμένει ότι η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει μια φωτογραφία του νεκρού ηγέτη της Αλ-Κάϊντα.

«Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η κυβέρνηση εξετάζει τον καλύτερο τρόπο για να το κάνει, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία ότι, οπωσδήποτε κάποια φωτογραφία θα δημοσιοποιηθεί», αναφέρει ο Πανέτα σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη που παραχώρησε στο NBC.

Από την πλευρά του, ο Κάρνεϊ δήλωσε ότι η φωτογραφία του νεκρού Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι «φρικιαστική» και ότι η Αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα την δώσει στη δημοσιότητα ή όχι. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία φρικιαστική φωτογραφία. Υπάρχουν ευαισθησίες εδώ σχετικά με το τι είναι πρέπον», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η φωτογραφία μπορεί να αποδειχθεί «εμπρηστική».