Οι εμπρηστικοί μηχανισμοί που έκαψαν την Ελλάδα



To έγκριτo Aegeantimes.gr αποκαλύπτει τα δύο είδη των εμπρηστικών μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν από τους εμπρηστές.

Ο πρώτος μπορεί να εκτοξεύσει σε απόσταση 100-200 μέτρων, ένα ειδικό μηχανισμό ο οποίος καρφώνεται σε ξύλινες επιφάνειες όπως κορμοί δέντρων και κλαδιά. Ο μηχανισμός αυτός μοιάζει με τα γνωστά «βελάκια» (darts) και φέρει μια ηλεκτρονική πλακέτα και ποσότητα εύφλεκτου υλικού. Η ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού που είναι μικρός σε μέγεθος, μπορεί να γίνει με τηλεχειρισμό. Η πυροδότηση αυτού του μηχανισμού, μπορεί να γίνει οποτεδήποτε από ένα μικρό τηλεχειριστήριο, ακόμη και αν περάσουν μήνες από την ημέρα που τοποθετήθηκε (καρφώθηκε) σε κάποιο δέντρο.

Οι εμπρηστές με ένα αυτοκίνητο μπορούν να κινούνται στις περιοχές που έχουν επιλέξει ως τουρίστες, και να εκτοξεύουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, δεκάδες τέτοιους μηχανισμούς ακόμη και εν κινήσει.

Κατόπιν, με ένα GPS σημειώνουν τα μέρη στα οποία έχουν «αφήσει» τον καταστροφικό αυτό μηχανισμό, ο οποίος λειτουργεί πολλαπλασιαστικά όταν βρίσκεται πάνω σε δέντρα τα οποία έχουν ρετσίνι. Αυτό άλλωστε εν πολλοίς, εξηγεί και την μαρτυρία δύο Δημάρχων στην Αττική, που δήλωσαν στις Αρχές ότι ξαφνικά είδαν δέντρα να αναφλέγονται.

Όσον αφορά το δεύτερο μηχανισμό, πρόκειται για μια κατασκευή που αποτελείται από τρία μέρη. Το εκρηκτικό υλικό (συνήθως εύφλεκτα καύσιμα) έναν πυροκροτητή και ένα κινητό τηλέφωνο. Με καλώδια, συνδέουν το «κουδούνι» του κινητού τηλεφώνου με τον πυροκροτητή. Στη συνέχεια τον πυροκροτητή με ένα πανί (φυτίλι) το οποίο καταλήγει σε μπιτόνια εύφλεκτου υλικού. Τον μηχανισμό αυτό τον κρύβουν επιμελώς σε ένα πυκνό δάσος που επιλέγουν.

Στη συνέχεια, όποτε θελήσουν από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος ή ακόμη και του εξωτερικού , μπορούν να πυροδοτήσουν τον μηχανισμό αυτό. Έτσι με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να συλληφθούν, τηλεφωνούν στο νούμερο του κινητού τηλεφώνου που βρίσκεται στον εκρηκτικό αυτό μηχανισμό, βάζουν φωτιά στο δάσος, δημιουργώντας έτσι όποτε το επιθυμούν, μια μεγάλη εστία φωτιάς.