Οι Σκοπιανοί εβραίοι, ηγέτες, αποφάσισαν να πουλήσουν σε τρίτους δύο μεταφορικά ελικόπτερα Huey και αρκετά από τα δέκα τεθωρακισμένα οχήματα που οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις τούς παραχώρησαν με τη μορφή βοήθειας πριν από περίπου πέντε χρόνια!
15/11/2007
Τα ελικόπτερα, τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) «Λεωνίδας», καθώς και οχήματα Μερσεντές γενικής χρήσης (7 τον αριθμό), ασθενοφόρα, μεγάλος αριθμός πυρομαχικών και σταθμοί ασυρμάτων δόθηκαν στα Σκόπια, μετά τις συγκρούσεις με τους Αλβανούς το 2001, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της χώρας και της δημιουργίας συνθηκών σταθερότητας. Τόσο τα πτητικά μέσα όσο και τα οχήματα συνοδεύονταν από αριθμό ανταλλακτικών επαρκή ώστε να συντηρούνται και να είναι επιχειρησιακά για αρκετά χρόνια.
Μάλιστα, ειδικευμένοι αξιωματικοί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μετέβησαν και παρέμειναν για μήνες στα Σκόπια, με σκοπό την παροχή εκπαίδευσης στη χρήση των μέσων που παραχωρήθηκαν.
Η κυβέρνηση της γείτονος, όμως, έκρινε στη συνέχεια πως τα Huey δεν της χρησιμεύουν κι αντί να τα επιστρέψει στην Ελλάδα, προχώρησε στην πώλησή τους (!) στη Βοσνία.
Το ποσό που έλαβε και το πού αυτό κατέληξε είναι άγνωστα, ενώ δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το πότε ακριβώς έγινε η αγοραπωλησία.
Κι όμως, τα ίδια τα Σκόπια ήταν αυτά που είχαν υποβάλει αίτημα στην Αθήνα για να καλυφθούν κατεπείγουσες -λόγω εχθροπραξιών με τους Αλβανούς- «αεροπορικές ανάγκες».
Το ίδιο ακριβώς έπραξε η γείτων και με τα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου «Λεωνίδας».
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πολλά από αυτά βρέθηκαν παρανόμως να έχουν εξαχθεί στη Βουλγαρία.
Επιτελείς του Πενταγώνου δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να έχουν πουληθεί κι όλα τα τεθωρακισμένα οχήματα μαζί με τα πολυβόλα και τα πυρομαχικά που έφεραν κατά τη δωρεά από την Ελλάδα.
Το γεγονός πάντως πως τα Σκόπια εκποίησαν τα ελικόπτερα και τα τεθωρακισμένα οχήματα κατ’ αυτό τον τρόπο προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τους όρους της υπογραφής του συμφώνου παραχώρησης από την Ελλάδα και την αντίδραση της τότε ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Πέραν της υλικοτεχνικής βοήθειας, η Ελλάδα συνέβαλε στην επίτευξη της συμφωνίας σταθερότητας των Σκοπίων τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά, με παρατηρητές και συμμετοχή στις ειρηνευτικές δυνάμεις πάντα στο πλαίσιο των διεθνών πρωτοβουλιών.
Εκατοντάδες Έλληνες στρατιώτες μετακινήθηκαν στην περιοχή και συνέβαλαν με κόστος και κίνδυνο στην προσπάθεια αφοπλισμού του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού αλλά και στην καταστροφή των όπλων.
Επίσης η ελληνική κυβέρνηση παρείχε διπλωματική στήριξη στα Σκόπια, τα οποία απαντούν σήμερα με προκλητικές ενέργειες και πρωτοφανή αδιαλλαξία στο θέμα της ονομασίας.
0 Comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!