Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος


Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά θα καθίσουν ξανά την ερχόμενη Τετάρτη 5 Ιουλίου οι επτά καταδικασθέντες για την υπόθεση της μεταφοράς των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», καθώς ο Άρειος Πάγος αναίρεσε τον περασμένο Μάρτιο τη δικαστική απόφαση με την οποία τους χορηγήθηκε ελαφρυντικό με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια και να κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη. Όμως στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο τους χορηγήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, «έσπασαν» τα ισόβια και τους επιβλήθηκε κάθειρξη 18 ετών.

Το αποτέλεσμα ήταν να αποφυλακιστούν μόλις λίγους μήνες αργότερα, μετά τη συμπλήρωση των 3/5 της ποινής τους με ευνοϊκό συνυπολογισμό των ημερών εργασίας τους κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στη φυλακή.

Πρώτος είχε αποφυλακιστεί τον Ιανουάριο του 2021 ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης, από τη βίλα της πρώην συζύγου του οποίου είχε περάσει πάνω από ένας τόνος ηρωίνης από το φορτίο του «Noor 1».

Ο Γιαννουσάκης αποφυλακίστηκε πρώτος, μετά από 6 χρόνια πραγματικής φυλακής, καθώς κρατούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, για λόγους ασφαλείας, σε σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων όπου υπολογίζονται διπλά τα μεροκάματα.

Επίσης, αποφυλακίστηκαν οι συγκατηγορούμενοι του, Κωνσταντίνος Καρτσώνης, στην αποθήκη του οποίου στο Κορωπί είχαν κρυφτεί τα ναρκωτικά, ο συγκατηγορούμενος του ως άτυπος ναυτικός πράκτορας του ναρκόπλοιου, Γιώργος Μπουρδούβαλης, ο Ιρανός συνοδός του φορτίου πάνω στο «Noor 1», από τα Εμιράτα μέχρι την Ελευσίνα, όπου έδεσε τον Ιούνιο του 2014 και o ένας από τους τρεις Τούρκους που θα συσκεύαζαν τα ναρκωτικά για τη μεταφορά τους από την αποθήκη. Οι υπόλοιποι δύο Τούρκοι παραμένουν στη φυλακή, καθώς δεν έκαναν μεροκάματα ώστε να τους συνοπολογιστούν ευνοϊκά και να αποφυλακιστούν.

Το Ε Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι δεν είχε αιτιολογηθεί η απόφαση του δικαστηρίου για τη χορήγηση του ελαφρυντικού και για τον λόγο αυτό οι επτά καταδικασθέντες θα δικαστούν εκ νέου από άλλους δικαστές στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, οι οποίοι θα κρίνουν αν θα τους χορηγηθεί ή όχι το ελαφρυντικό.

Αν δεν τους χορηγηθεί, τότε κινδυνεύουν με ισόβια κάθειρξη, ενώ αν τους χορηγηθεί, τότε αναμένεται να τους επιβληθούν ποινές κάθειρξης.

Ας σημειωθεί ότι λίγες ημέρες μετά την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου επέστρεψαν στη φυλακή οι Ευθύμιος Γιαννουσάκης, Γιώργος Μπουρδούβαλης και Κωνσταντίνος Καρτσώνης, καθώς μετά την αναίρεση αναβίωσε η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση των ισοβίων για τους δύο πρώτους και 18 ετών κάθειρξης για τον τελευταίο.

Ο Καρτσώνης συνελήφθη σε περιοχή της Αττικής και ο Μπουρδούβαλης στη Βόνιτσα, ενώ ο Γιαννουσάκης παρουσιάστηκε αυτοβούλως στα δικαστήρια του Πειραιά.

Αντίθετα ασύλληπτοι παραμένουν για την υπόθεση του «Noor 1» ο Τούρκος και ο Ιρανός συγκατηγορούμενοί τους που έχουν αποφυλακιστεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι καταδικασθέντες ξένης καταγωγής έχουν διαφύγει στο εξωτερικό ή κρύβονται από τις Αρχές.

Στη δίκη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά στις 5 Ιουλίου, πρόεδρος έχει κληρωθεί ο Πρόεδρος Εφετών Πέτρος Κλάδος και μέλη οι Εφέτες Νικολακοπούλου, Σκριβάνου, Λιακέα και Φυντριλάκη.

Εισαγγελέας της Έδρας έχει οριστεί η Μαρία Σουκαρά - Κατσικάδη, η οποία προήχθη λίγες ημέρες πριν τις εκλογές σε Εισαγγελέα Εφετών.

Επιστρέφει στον Πειραιά η Βασιλική Βλάχου

Στο μεταξύ, συμπτωματικά επιστρέφει στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά η Βασιλική Βλάχου, η οποία είχε «πρωταγωνιστήσει» στην υπόθεση των υποκλοπών ως αρμόδια Εισαγγελέας για την ΕΥΠ.

Η Εισαγγελέας Εφετών μετατίθεται από την Αθήνα στον Πειραιά με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου που συνεδρίασε στις 22 Ιουνίου.

Η κυρία Βλάχου είχε δώσει το «πράσινο φως» για τις υποκλοπές των τηλεφώνων του Νίκου Ανδρουλάκη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και άλλων προσώπων.

Για τον ρόλο της είχε ξεσπάσει πολιτικός σάλος και είχε διαταχθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο πειθαρχικός έλεγχος με εντολή του τότε αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και προέδρου του τριμελούς συμβουλίου Επιθεώρησης, Χρήστου Τζανερρίκου, ο οποίος στη συνέχεια παραιτήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται πως η Βασιλική Βλάχου ήταν Εισαγγελέας της Έδρας στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά και είχε προτείνει να χορηγηθεί το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη στους επτά καταδικασθέντες για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor 1».

Την πρόταση της είχαν υιοθετήσει οι τέσσερις εφέτες, αλλά είχε μειοψηφήσει η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη, ζητώντας να απορριφθεί ώστε να παραμείνει η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Την ερχόμενη Τετάρτη πέντε διαφορετικοί δικαστές θα κρίνουν αν θα χορηγηθεί ελαφρυντικό στους επτά καταδικασθέντες που μετέφεραν τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης στην Ευρώπη.

https://www.zougla.gr/greece/article/nor-1-sto-edolio-ek-neou-epta-katigoroumeni-gia-ti-metafora-21-tonon-iroinis