Βρετανία: Διαστρέβλωση της αλήθειας για την εισβολή στην Κύπρο το 1974…

07/07/2023 


Ενώ πλησιάζει η τεσσαρακοστή ένατη μαύρη επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος και της απρόκλητης και παράνομης τουρκικής εισβολής στην ανοχύρωτη Κυπριακή Δημοκρατία, της συνεχιζόμενης κατοχής του 36.4% των εδαφών της, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, Irfan Siddiq επέλεξε να προκαλέσει τον λαό διατυπώνοντας σε ομιλία του στην κατεχόμενη περιοχή της Δημοκρατίας τη δική του “ανάγνωση” της εισβολής. Αναφέρθηκε σε “σύγκρουση του 1974”, η πρώτη φάση της οποίας “ήταν νόμιμη και η δεύτερη αρπαγή γης”.

Γράφει η Λόρια Μαρκίδη
(Πρώην πρέσβης στην Κίνα κ.α.)

Εμμέσως επικαλούμενος το Άρθρο IV της Συνθήκης Εγγυήσεως επιχειρεί ο εκπρόσωπος μιας των Εγγυητριών Δυνάμεων, αυτής του Ηνωμένου Βασιλείου, να προσδώσει νομιμότητα στη βάρβαρη και παράνομη εισβολή και κατοχή, στη γενοκτονία του γηγενούς πληθυσμού, τον εκτοπισμό και προσφυγοποίηση του ενός τρίτου του Κυπριακού λαού, τον εποικισμό ,την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, το δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων.

Ως έμπειρος διπλωμάτης ο Ιρφάν Σιντίκ ανεμένετο να γνωρίζει ότι το Άρθρο IV της Συνθήκης Εγγυήσεως που προνοεί το δικαίωμα των εγγυητριών δυνάμεων να αναλάβουν δράση για να αποκαταστήσουν την τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο, είτε σε συμφωνία μεταξύ τους είτε και χωριστά, ουδόλως επιδέχεται ερμηνείας για χρήση δικαιώματος της άσκησης στρατιωτικής βίας για αποκατάσταση της συνταγματικής τάξεως.

Επί τούτου, είναι τοις πάσι γνωστές οι γνωμοδοτήσεις διεθνούς κύρους νομικών. Αλλά, ακόμα και αν το Άρθρο IV της Συνθήκης προέβλεπε τη χρήση στρατιωτικής επέμβασης θα ήταν εξ υπαρχής άκυρη εφόσον αντιβαίνει βασικών προνοιών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος υπερισχύει, και συγκεκριμένα του Άρθρου 2(4), το οποίο επιτάσσει “όλα τα κράτη-μέλη στις διεθνείς σχέσεις να απέχουν από την απειλή ή την χρήση στρατιωτικής δύναμης κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας άλλου κράτους”.

Επί πλέον, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του οποίου μόνιμο μέλος είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα 353, ημερομηνίας 20 Ιουλίου 1974, την ημέρα της παράνομης εισβολής, με το οποίο, στο δεσμευτικό διατακτικό μέρος του, απαιτεί άμεσο τερματισμό της ξένης (τουρκικής) στρατιωτικής επέμβασης στην Κυπριακή Δημοκρατία και ζητεί την αποχώρηση χωρίς καθυστέρηση του ξένου στρατιωτικού προσωπικού από την Κυπριακή Δημοκρατία. Καλεί, επίσης, όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Συνεπώς, η “ανάγνωση” του Ιρφάν Σιντίκ περί “νόμιμης” τουρκικής εισβολής είναι νομικά και πολιτικά λανθασμένη και προβληματική. Περαιτέρω, το Άρθρο II της Συνθήκης Εγγυήσεως καθορίζει τις υποχρεώσεις των Εγγυητριών Δυνάμεων έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βάσει του άρθρου τούτου, το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύεται όπως αναγνωρίζει και εγγυάται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια της Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου έχει την υποχρέωση να προστρέξει και υπερασπίσει την Δημοκρατία σε περίπτωση που η τελευταία υποστεί επίθεση. Κατά παράβαση των υποχρεώσεων της η Βρετανία σε ουδεμίαν ενέργεια προέβη , ενώ ήταν ενήμερη για τις προετοιμασίες της Τουρκίας υπό τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, και ίσως ενεθάρρυνε, για στρατιωτική εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία.

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL
https://www.defence-point.gr/news/vretania-diastrevlosi-tis-alitheias-gia-tin-eisvoli-stin-kypro-to-1974