Τα Στενά του Βοσπόρου και η ενεργειακή αυτάρκεια της Γερμανίας μέσω τουρκικής εισβολής στην Ελλάδα
Την ανάγκη αυτή μέχρι και σήμερα καλύπτει με εισαγωγές αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω δικτύου αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία αλλά και μέσω αγωγών που διασχίζουν την Βαλτική θάλασσα συνδέοντας έτσι την χώρα του Χίτλερ απευθείας με την Ρωσία.
Η Γερμανία απολαμβάνει προνομιακό καθεστώς στην τροφοδοσία της διότι ο αγωγός North Stream παρόλο που δεν μπορεί να παρέχει στην Γερμανία το σύνολο του αερίου που χρειάζεται εξασφαλίζει σε μεγάλο ποσοστό ότι ακόμα και εάν ο Πούτιν καταργήσει το 2017 την εξαγωγή αερίου μέσω Ουκρανίας, η Γερμανία θα μπορέσει να σταθεί ενεργειακά έστω και με προβλήματα.
Για τους υπόλοιπους ''εταίρους'' η χώρα εφευρέτης ιδρυμάτων τύπου Άουσβιτς και του Χίτλερ δε δίνει δεκάρα.
Ωστόσο οι χειρότεροι γερμανικοί φόβοι τείνουν να γίνουν πραγματικότητα.
Η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας των SS και των παλικαριών -εκτελεστών των άμαχων των Καλαβρύτων βλέπει ότι μετά τις διακοπές τροφοδοσίας του ρωσικού αερίου το 2006 και 2009 (χρονιά κατά την οποία έμειναν χωρίς θέρμανση κεντρική και ανατολική Ευρώπη για δύο εβδομάδες) αλλά και την μείωση παροχής το 2012 η Ρωσία έχει το πάνω χέρι. Αφορμή για τις διακοπές τροφοδοσίας στάθηκαν τα χρέη της Ουκρανίας προ την GAZPROM.
Η Ουκρανία λαμβάνει το δικό της μερίδιο στις εισαγωγές ρωσικού αερίου από τους αγωγούς που διασχίζουν το έδαφος της και οι οποίοι μεταφέρουν αέριο στην Γερμανία και κεντρική Ευρώπη. Όταν οι Ουκρανοί χρωστάνε στην Ρωσία για το αέριο που λαμβάνουν τότε πρέπει να σταματήσει η παροχή αερίου προς την Ουκρανία κάτι που θα σημάνει και το σταμάτημα παροχής αερίου και στην υπόλοιπη Ευρώπη και Γερμανία εφόσον οι αγωγοί είναι κοινοί για όλους.
Το πρόβλημα μεγεθύνθηκε όταν η χώρα των ατρόμητων πολεμιστών που εκτελούσαν άμαχους στο σκοπευτήριο της Καισαριανής κατά δεκάδες οργάνωσε από κοινού με την Πολωνία και με σπόνσορα τις ΗΠΑ την Ουκρανική κρίση η οποία έτσι κι αλλιώς προετοιμάζονταν από την πτώση του ανατολικού μπλόκ με την αμέριστη βοήθεια του Σόρος. Τα αποτελέσματα γνωστά.
Η Γερμανία, η χώρα η οποία παράγει εξίσου εύκολα κλασική μουσική και κέντρα αποτέφρωσης ανθρώπων, από το 2009 προκειμένου να ανεξαρτοποιηθεί ενεργειακά από την Ρωσία κινήθηκε σε δύο κατευθύνσεις.
Η πρώτη ήταν η στροφή στις εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η δεύτερη αφορούσε στην δημιουργία ενός παρασκηνιακού συμμαχικού άξονα με το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία προκειμένου να εξασφαλίσει μια εναλλακτική πηγή αερίου. Η στροφή στις ανανεώσιμες-πράσινες-εναλλακτικές πηγές ενέργειας θα στοιχίσει στην Γερμανία πάνω από ένα τρις ευρώ. Ποσό τεράστιο το οποίο θα διατεθεί μέχρι το 2025 με στόχο την παραγωγή του 50 % της ηλεκτρικής ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
Το ποσό είναι κολοσσιαίο, για να καταλάβουμε τα μεγέθη ας έχουμε υπ' όψιν ότι σε βάθος δέκα ετών από την Ένωση ανατολικής και δυτικής Γερμανίας δαπανήθηκαν 150 δις ευρώ για την ανόρθωση της ανατολικής οικονομία και υποδομών και αυτό ακριβώς το ποσό πληρώνουμε σήμερα με την τεχνητή κρίση, αυτό το ποσό προσπαθούν να ρεφάρουν οι Γερμανοί.
Όμως το σχέδιο για την στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν αποδίδει. Η τιμή του ρεύματος έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια στην Γερμανία κατά 50-60% , πολλοί βιομηχανικοί εγχώριοι κολοσσοί εγκαταλείπουν την χώρα λόγου υψηλού ενεργειακού κόστους και αυτό παρ' όλη την κυβερνητική ρύθμιση για να μην πληρώνουν οι επιχειρήσει όλο το αυξημένο κόστος της ''πράσινης'' ενέργειας στους λογαριασμούς τους ,κάτι το οποίο έχουν καταφέρει οι Γερμανοί να περάσουν αγνοώντας την Ε.Ε. η οποία θέλει να εξετάσει το κατά πόσο η στην ουσία κυβερνητική επιδότηση είναι αντίθετη στου κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού στα ευρωπαϊκά πλαίσια.
Παρ όλες τις απατεωνιές και αλχημείες της Μέρκελ παραμένει ασύμφορη η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους ιδιώτες καταναλωτές.
Το αυξημένο ενεργειακό κόστος και η απομύζηση του κράτους για επενδύσεις σε αιολικά πάρκα στην βόρεια θάλασσα έχουν ρίξει το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας . Τα σχέδια για εξαγωγή τεχνογνωσίας επάνω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι τώρα δεν έχουν ευοδωθεί καταρρίπτοντας έτσι άλλη μια πτυχή του σχεδίου απόσβεσης .
Όμως τι συνέβη με την έτερη εναλλακτική για ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία, την δημιουργία συμμαχίας με Κατάρ και Σαουδική Αραβία;
Το σχέδιο αυτό προέβλεπε την δημιουργία αγωγού από την Αραβική χερσόνησο ο οποίος θα διέρχονταν από Ιορδανία-Συρία-Τουρκία-Ελλάδα και θα κατέληγε στην κεντρική Ευρώπη.
Ο αγωγός αυτός θα διακλαδώνονταν με άλλον ο οποίος θα ξεκινούσε από το Αζερμπαϊτζάν και την Κασπία θάλασσα θα διέσχιζε την Γεωργία και θα ενώνονταν στο έδαφος της Τουρκίας.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει πραγματοποιηθεί διότι ο Πρόεδρος Άσαντ αρνήθηκε το 2009 να επιτρέψει τη διέλευση του αγωγού από την Συρία με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, χρηματοδότηση ισλαμιστών από το Κατάρ με στόχο την πτώση του -βοήθεια από Ρωσία και Ιράν.
Όσο για τον αγωγό Αζερμπαϊτζάν -Γεωργίας-Τουρκίας πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο καρκινοβατεί.
Πολλοί επενδυτές όπως η ΤΟΤΑL έχουν αποσυρθεί και πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα κοιτάσματα της Κασπίας δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση.
Η Γερμανία είναι και πάλι απόλυτα εξαρτημένη από την Ρωσία.
Η Ρωσία πρέπει να υποταχθεί ή να αδρανοποιηθεί, επιθυμία η οποία βρίσκει σύμφωνη και τις ΗΠΑ.
Τα πάντα είναι ενέργεια, τα πάντα έχουν σχέση με την ενέργεια. Το ίδιο πρόβλημα είχαν και οι Χιτλερικοί παππούδες των σύγχρονων Γερμανών, την ενέργεια, γι' αυτό και εξόρμησαν προς Ρωσία με στόχο τα κοιτάσματα της Κασπίας αλλά στη Β. Αφρική με στόχο τα κοιτάσματα την Μ. Ανατολής.
Η αλληλεξάρτηση της Ρωσίας και Ευρώπης σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο είναι υπαρκτή μεν αλλά δεν πρόκειται να σταματήσει την Ρωσία να χρησιμοποιήσει το όπλο του ενεργειακού στραγγαλισμού όποτε κριθεί σκόπιμο.
Η Ρωσία πρέπει με κάθε τρόπο να περιορισθεί και να ελεγχθεί γεωπολιτικά.
Τα κοιτάσματα Ελλάδας και Κύπρου είναι τεράστια αλλά είναι υποθαλάσσια, δεν μπορούν να εξορυχθούν όσο οι τιμές πετρελαίου βρίσκονται κάτω από τα 50 δολ το βαρέλι λόγω μεγάλου κόστους εξόρυξης.
Συνεπώς η Ελλάδα έχει μικρή ενεργειακή αξία για την Γερμανία και θα μπορούσε να θυσιαστεί.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να τεθεί εκτός Ε.Ε και φυσικά ευρωζώνης. Θα μπορούσε να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ αλλά με την δημιουργία προβοκάτσιας από μεριάς τουρκικών-και όχι μόνο- μυστικών υπηρεσιών σχετική με την κακομεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας αλλά και των εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών θα μπορούσε να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία το οποίο θα έθετε τις δυο χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση .
Η Ε.Ε δεν θα είχε λόγο να επέμβει εφόσον η Ελλάδα θα ήταν ήδη εκτός ωστόσο οι ΗΠΑ θα έπρεπε να επέμβουν ως επιδιαιτητές εφόσον και οι δύο χώρες ανήκουν στο ΝΑΤΟ.
Η επιδιαιτησία των ΗΠΑ θα ήταν προσυνενοημένη με την ηγεσία της Τουρκίας η οποία θα την αποδεχόταν χωρίς όρους. Η Τουρκία εξάλλου λαμβάνει εντολές και χρήμα από το Κατάρ και πολιτική κάλυψη από την Γερμανία, πάντα με στόχο την ενεργειακή εξασφάλιση της τελευταίας.
Οι ΗΠΑ ως επιδιαιτητές θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να αλλάξουν ή να καταργήσουν την συνθήκη του Μοντρέ που διέπει τα στενά του Βοσπόρου και προβλέπει σειρά περιορισμών σχετικά με την διέλευση πολεμικών πλοίων στην μαύρη θάλασσα. Στην προσπάθεια μάλιστα θα έχουν και σύμμαχους όλη την Δύση και Ευρώπη που βρίσκεται προσδεδεμένη στο Αμερικανό άρμα εναντίον της Ρωσίας.
Τα πλοία των δυτικών πρέπει να αποκτήσουν την ευχέρεια να περνάνε ελεύθερα από τα στενά κατευθυνόμενα προς τα λιμάνια της Τουρκίας και Ρουμανία στην Μαύρη θάλασσα-Εύξεινο Πόντο , με στόχο το σφίξιμο του κλοιού της Ρωσίας μέσα στην αυλή της.
Οι όποιες αντιδράσεις της Ρωσίας στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ θα οδηγήσουν σε βέτο το οποίο θα περιορίζει τον τρόπο δράσης των ΗΠΑ στην περιοχή της επιδιαιτησίας, ειδικά σε ότι αφορά την επαναθεώρηση της συνθήκης του Μοντρέ .Όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση συγκέντρωση πολεμικού στόλου της δύσης στην έξοδο της Ρωσίας στην Μεσόγειο και η διαδικασία της επιδιατησίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα σημάνει την απαρχή διεργασιών οι οποίες θα φέρουν νέες διπλωματικές μεταβλητές στο προσκήνιο οι οποίες θα οδηγήσουν στην διατύπωση της ανάγκης αναθεώρησης της συνθήκης του Μοντρέ.
Τα σχέδια της Ρωσίας για αγωγό που θα διασχίζει την Μαύρη θάλασσα και θα καταλήγει στα Ελληνοτουρκικά σύνορα από όπου θα ξεκινάει την διαδρομή του για την κεντρική Ευρώπη θα ακυρώνονταν εφόσον η Ελλάδα θα βρίσκονταν κάτω από διεθνή επιδιαιτησία, συνέπεια εμπόλεμης κατάστασης.
Αντί του ρωσικού αγωγού θα προκρίνονταν και θα προωθούνταν το ημιθανές σχέδιο του αγωγού Αζερμπαϊτζάν-Γεωργίας-Τουρκίας-Ελλάδας -Ευρώπης γνωστού και ως ΤΑΡ. Παράλληλα θα εντεινόταν οι προσπάθειες τόσο για την υποταγή της Συρίας ή έστω ενός συμβιβασμού του Άσαντ και της σταθεροποίησης του υβριδίου που λέγεται Ισλαμικό Κράτος
Και η Συρία αλλά και το Ισλαμικό Κρατος είναι περιοχές από τις οποίες πρέπει να περάσει ο αγωγός Αραβική χερσόνησο-Συρία-Τουρκία και οποίος θα ενωθεί με το ΤΑΡ .
Το σημαντικότερο όφελος του όλου σχεδίου θα είναι η αντεπίθεση της δύσης ενάντια στην επανάκτηση της Κριμαίας και τον αποσχιστικό πόλεμο στην αν. Ουκρανία με το κλείσιμο των στενών για τον Ρωσικό στόλο . Η Ρωσία θα αποκόπτονταν από την Μ. Ανατολή και η Συρία αλλά και το Ιράν θα έπεφταν στην δυτική σφαίρα επιρροής.
Υποταγή της Συρίας στα δυτικά συμφέροντα θα σημαίνει αυτόματα και την απαρχή της εποχής της ενεργειακής απεξάρτησης της Γερμανίας με την δημιουργία του περίφημου αγωγού Αρ. Χερσονήσου-Συρίας Τουρκίας ο οποίος ονομάζεται και Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος.
Εν αναμονή της νέας απέλπιδας προσπάθειας της Γερμανίας για ενεργειακή απεξάρτηση.
Greek Spirit
0 Comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!