«Ο Κίσινγκερ ενθάρρυνε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο»
Ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ) Ευγένιος Ρωσσίδης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Ο Κίσινγκερ και η Κύπρος: Μία μελέτη για την ανομία», χθες, σε αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών.
Δριμύ «κατηγορώ» εις βάρος του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ και τη στάση του κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, διατυπώνει ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ) Ευγένιος Ρωσσίδης στο βιβλίο του «Ο Κίσινγκερ και η Κύπρος: Μία μελέτη για την ανομία».
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥ
Ο κ. Ρωσσίδης χαρακτηρίζει τον Κίσινγκερ «εγκληματία πολέμου» για τον ρόλο του πριν και κατά την εισβολή του Αττίλα και τον τοποθετεί στη θέση του κατηγορουμένου – το βιβλίο είναι γραμμένο σε «εισαγγελικό» τόνο.
«Πρώτον, ο Κίσινγκερ ενθάρρυνε το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου, την ώρα που όλοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ του έλεγαν να μην το κάνει και δεύτερον, ενθάρρυνε την τουρκική εισβολή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρωσσίδης κατά τη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του, που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ σε αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών.
Στοιχειοθετώντας τις κατηγορίες του, τόνισε ότι ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας: Κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ να ζητήσει την αναβολή της σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ζήτησε από τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Λευκωσία να συναντηθεί με τον Σαμψών. «Διέρρευσε» στους New York Times ότι η Ουάσιγκτον θα αναγνώριζε το νέο καθεστώς στην Κύπρο και στη συνέχεια ότι ενόψει της νέας κατάστασης πρέπει να προστατευτούν οι Τουρκοκύπριοι στο νησί, διευκολύνοντας τη δεύτερη εισβολή τον Αύγουστο του 1974.
Επισήμανε ακόμη ότι στους δύο πρώτους τόμους των απομνημονευμάτων του, ο Χένρι Κίσινγκερ αφιερώνει μόλις έξι σελίδες για την Κύπρο, ενώ στον τρίτο τόμο, που εκδόθηκε στη συνέχεια, «λέει ψέματα». Σε «ένοχη σιωπή» εκ μέρους του πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς, που συντόνισε την παρουσίαση.
«Όλοι όσοι συναντήσαμε κάποτε τον κ. Κίσινγκερ σε κάποιο συνέδριο ή κάπου αλλού, είχαμε μια πολύ καθαρή εντύπωση για αυτόν ότι είχε μια ένοχη σιωπή, μια ένοχη άρνηση να συζητήσει αυτό το θέμα. Προσωπικά μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση διότι όσες φορές μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ κοντά του και προσπάθησα να μιλήσω μαζί του, η πρώτη αντίδραση ήταν ότι “εσείς οι Έλληνες δεν έχετε παραδεχτεί κανένα λάθος σας τα τελευταία 2.000 χρόνια και άρα γιατί θέλετε εγώ να μιλήσω γι’ αυτό;”».
Αναφερόμενος στον κ. Ρωσσίδη, ο κ. Παπαχελάς τον χαρακτήρισε «σημαντικό Έλληνα πατριώτη, γιατί έδωσε τη μεγάλη μάχη για την επιβολή εμπάργκο στην παροχή όπλων στην Τουρκία μετά την εισβολή του 1974, την οποία κέρδισε παρά τη λυσσαλέα μάχη του Κίσινγκερ και της αμερικανικής κυβέρνησης».
Ο συγγραφέας ανέδειξε ακόμη τον γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου, αποκαλώντας την «αβύθιστο αεροπλανοφόρο», καθώς επίσης και τον αυξημένο –λόγω και της ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων– οικονομικό και πολιτικό της ρόλο ως υποδείγματος Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Κάλεσε τις ΗΠΑ να πιέσουν την Αγκυρα για μία λύση στο Κυπριακό, σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και προς το συμφέρον όλων των πλευρών. «Είναι θεμελιώδης η άσκηση πιέσεων στην Τουρκία, αλλιώς δεν γίνεται τίποτα», είπε. Αναφερόμενος ειδικά στην Τουρκία, επισήμανε ότι έχει αποδειχθεί μη σταθερός σύμμαχος, ένα «κράτος-τυχοδιώκτης».
«Η αντίληψη ότι η Τουρκία είναι γεωπολιτικά ζωτική είναι ένας ξεκάθαρος μύθος αν κρίνουμε από τη διαχρονική αμφιθυμία αυτής της προβληματικής χώρας», συμπλήρωσε ο κ. Θεόδωρος Κουλουμπής, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος Τιμητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ, που συμμετείχε στη συζήτηση.
Στις προσπάθειες του ΑΗΙ για την επανόρθωση της κατάστασης στην Κύπρο αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου, Νίκος Λαρυγγάκης, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί περισσότερη έμφαση στη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, «αξιοποιώντας το ρήγμα που δημιουργήθηκε μεταξύ Αγκυρας και Τελ Αβίβ».
Τέλος, ο κ. Κώστας Καρράς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει αγκαλιάσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με τη θέρμη που απαιτείται.
Καθημερινή
http://dia-kosmos.blogspot.gr/
0 Comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!