Στην Αθήνα ο διευθυντής της CIA: Ο λόγος της επίσκεψης, με ποιους συναντήθηκε
ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμς Μπερνς  --01/06/2023 


Στην Αθήνα βρέθηκε την περασμένη Τρίτη (30/5) ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο διευθυντής της CIA, πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων με στελέχη «υπηρεσιών», οι οποίες ήταν ιδιαίτερα παραγωγικές. Η άφιξη του Μπερνς στην Αθήνα ήταν η πρώτη επίσκεψη διευθυντή της CIA στην Ελλάδα εδώ και 11 χρόνια, και αντανακλά όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στα «ΝΕΑ», την «πραγματική αναβάθμιση και ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, οι οποίες έχουν περάσει σε ένα τελείως διαφορετικό στάδιο».

Η Ελλάδα αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου

Η περιοδεία του Μπερνς στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με το δημοσίευμα «των Νέων», γίνεται στη σκιά της συνεχιζόμενης εισβολής στην Ουκρανία, με την ένταση στο Κόσοβο να επιστρέφει, αλλά και σε περίοδο εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία.

Για τις ΗΠΑ άλλωστε, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε σημείο αναφοράς, ειδικότερα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με Αμερικανούς παράγοντες να υπογραμμίζουν ότι στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής δεν υπάρχουν πολλές δημοκρατίες που να μπορεί η Ουάσιγκτον να βασιστεί, αντίθετα στην Αθήνα οι ΗΠΑ θεωρούν ότι έχουν έναν «αξιόπιστο εταίρο που μπορούν να συνεργάζονται και να τον εμπιστευθούν».

www.iefimerida.gr

***

Γουίλιαμ Μπερνς: Ποιος είναι ο διπλωμάτης που αναλαμβάνει τα ηνία της CIA

Ο βετεράνος διπλωμάτης κουβαλάει μία καριέρα 33 ετών, καθώς εντάχθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών το 1982, μετά τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια La Salle της Φιλαδέλφεια και Οξφόρδης - Άνηκε από την αρχή στον στενό πυρήνα του Τζο Μπάιντεν

Τον πρώην διπλωμάτη Γουίλιαμ Μπερνς για την ηγεσία της CIA προτείνει το επιτελείο του 78χρονου Τζο Μπάιντεν, το οποίο προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη μετάβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου. Ο βετεράνος διπλωμάτης κουβαλάει μία καριέρα 33 ετών, καθώς εντάχθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών το 1982, μετά τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια La Salle της Φιλαδέλφεια και Οξφόρδης.

Υπηρέτησε σε καίρια πόστα από την περίοδο της κυβέρνησης Ρέιγκαν μέχρι εκείνη της κυβέρνησης Ομπάμα. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει πρεσβευτής στη Ρωσία και στην Ιορδανία. Υπηρέτησε ως υφυπουργός Εξωτερικών κατά την περίοδο 2011-2014. Το 2013 ήταν επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες στη Γενεύη μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων, στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Στην κυβέρνηση Ομπάμα ήταν τρίτος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ως υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων. Το 2013 είχε αναλάβει μέρος της ευθύνης και για την επίθεση που είχε δεχτεί το αμερικανικό προξενείο στην Βεγγάζη της Λιβύης, η οποία είχε κοστίσει τη ζωή σε τέσσερις Αμερικανούς διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου και του Πρέσβη. Τότε, είχε κληθεί να καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Γερουσίας, παραδεχόμενος ότι «Αμερικανοί αξιωματούχοι απέτυχαν να ερμηνεύσουν σωστά τις παρεχόμενες πληροφορίες για την περιοχή».

Ο Μπερνς ανήκε από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν στον στενό πυρήνα των συνεργατών του για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας, ενώ συμμετείχε ενεργά και στην ομάδα μετάβασης που είχε δημιουργήσει ο Μπάιντεν πριν ακόμα εκλεγεί. Πολιτικοί αναλυτές τον είχαν συμπεριλάβει στα κομβικά πρόσωπα που πιθανότατα θα διαδραμάτιζαν κεντρικό ρόλο.

«Συμμερίζεται τη βαθιά μου πεποίθηση ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών πρέπει να μην είναι αντικείμενα πολιτικής αντιπαράθεσης και ότι οι αφοσιωμένοι επαγγελματίες που υπηρετούν το έθνος μας αξίζουν την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μας. Ο πρέσβης Μπερνς θα φέρει τη γνώση, την κρίση και την προοπτική που χρειάζεται για να αποτρέψουμε και να αντιμετωπίσουμε συγκρούσεις. Ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να είναι ήσυχος με τον επόμενο διευθυντή της CIA» σημειώνει η ανακοίνωση του Μπάιντεν.

Ο Μπερνς δεν είχε ποτέ κρύψει τη δυσφορία του για τον Τραμπ, την οποία αποτύπωνε σε επικριτικά άρθρα του. Έχει μιλήσει δημόσια για τη ζημία που πίστευε ότι προκάλεσε η κυβέρνηση Τραμπ στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Είχε, μάλιστα, προειδοποιήσει εγκαίρως και για τις επικίνδυνες συνέπειες που θα είχε η άρνηση Τραμπ να παραδεχθεί την ήττα του: «Αν χάσει… στην καλύτερη περίπτωση, θα καταναλωθεί σε προσπάθειες εξορθολογισμού της ήττας του και θα χρωματίσει τις εκλογές ως νοθευμένες. Στη χειρότερη περίπτωση, θα επιδιώξει να αγωνιστεί ή να υπονομεύσει το αποτέλεσμα».

Το βιβλίο του «The Back Channel» είναι τα απομνημονεύματά του από τη διπλωματική θητεία του. Σ’ αυτό εξιστορεί τις συνομιλίες με τους Ιρανούς. Μέχρι σήμερα κατείχε και τη θέση του πρόεδρου της γνωστής δεξαμενής σκέψης Carnegie Endowment for International Peace. Ο Μπερνς θα είναι ο πρώτος επικεφαλής στην ιστορία της CIA, του οποίου η εμπειρία προέρχεται από το υπουργείο Εξωτερικών. «Ο πρέσβης Μπερνς είναι ένας δοκιμασμένος δημόσιος λειτουργός που κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει εργαστεί με στόχο την ασφάλεια των Αμερικανών» αναφέρει σχετικά με την επιλογή του το επιτελείο του Μπάιντεν.