Fortune: Aποδολαριοποίηση και Παγκόσμια Αποθέματα Χρυσού. Πώς οι ΗΠΑ Σκάβουν το Λάκκο τους.

του Christian Hetzner

Πεμ, 1 Ιουνίου 2023 - 19:23

Πολλές φορές στο έλεος του αμερικανικού νομίσματος, οι αναδυόμενες χώρες προσπαθούν να απομονωθούν από τις ιδιοτροπίες της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μεταβαίνοντας στο χρυσό και μακριά από το δολάριο

Αυτή η μετατόπιση στα συναλλαγματικά τους αποθέματα θέτει έναν ξεχωριστό κίνδυνο για τους Αμερικανούς, οι οποίοι επωφελούνται από την προθυμία άλλων χωρών να ανταλλάσσουν τα αγαθά τους με το νόμιμο αμερικανικό χρήμα. Εάν περισσότερα έθνη συναλλάσσονται μεταξύ τους χρησιμοποιώντας άλλα νομίσματα όπως το κινεζικό γουάν, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα αναγκαστεί εξαιτίας αυτής της «αποδολαριοποίησης» να πληρώσει υψηλότερους τόκους όταν δανείζεται από ξένους πιστωτές.

Πράγματι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ετήσιας έρευνας των κεντρικών τραπεζών που διενεργήθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού και δημοσιεύτηκε την Τρίτη, οι αναπτυσσόμενες χώρες φαίνεται να προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο.

Ο βιομηχανικός σύνδεσμος, ο οποίος εκπροσωπεί μερικούς από τους μεγαλύτερους ανθρακωρύχους του μετάλλου, συμπεριλαμβανομένων των Barrick Gold, Newmont και AngloGold Ashanti, υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα «χάσμα στη σκέψη» μεταξύ των υπευθύνων χάραξης νομισματικής πολιτικής στις προηγμένες οικονομίες και εκείνων στις αναπτυσσόμενες αγορές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη σημαντικών επιπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην ικανότητά τους να χρηματοδοτούν μεγάλα και επίμονα εμπορικά ελλείμματα —και επομένως το αμερικανικό βιοτικό επίπεδο.

«Αυτή η απόκλιση απόψεων είναι ίσως πιο εντυπωσιακή όσον αφορά τις προοπτικές για το δολάριο ΗΠΑ και τον χρυσό», ανέφερε η ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες σύμφωνα με τον σύνδεσμο είναι ο κύριος μοχλός της αγοράς χρυσού από την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, «φαίνεται ότι είναι πιο απαισιόδοξες για το μέλλον του δολαρίου ΗΠΑ και πιο αισιόδοξες ως προς το χρυσό».

Μέρος του λόγου για αυτό το χάσμα στη σκέψη είναι η αστάθεια που προκαλείται από τις μεγάλες διακυμάνσεις στα επιτόκια των ΗΠΑ όσον αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες. Όταν τα επιτόκια της Fed είναι σχεδόν μηδενικά, οι ξένοι επενδυτές τείνουν να πλημμυρίζουν τις αναδυόμενες αγορές με χρήμα, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη αλλά και τον πληθωρισμό.

Όταν η Fed στη συνέχεια αντιστρέφει την πορεία, όπως έκανε πέρυσι με μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων, αυτοί οι ίδιοι επενδυτές εκτρέπουν γρήγορα τη ροή των κεφαλαίων τους πίσω στις ακτές των ΗΠΑ, πυροδοτώντας συχνά μια ύφεση ή χειρότερα μια νομισματική κρίση σε αυτές τις πιο εύθραυστες οικονομίες. Όπως λέει η περίφημη παροιμία της κυβέρνησης του Richard Nixon, «Το δολάριο είναι το νόμισμά μας, αλλά είναι δικό σου πρόβλημα».

Ενώ η προσοχή των Αμερικανών ήταν πρόσφατα στραμμένη στις περιφερειακές τράπεζες και στις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους, συχνά λησμονείται ότι ο υπόλοιπος κόσμος επηρεάζεται εξίσου σοβαρά από τις αποφάσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell.

«Οι επιδράσεις στο εξωτερικό των υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ είναι μεγάλες και κατά μέσο όρο σχεδόν τόσο μεγάλες όσο οι επιπτώσεις στις ΗΠΑ», ανέφεραν στο παρελθόν οικονομολόγοι της Federal Reserve. «Μια αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ κατά 100 μονάδες βάσης λόγω της νομισματικής πολιτικής μειώνει το ΑΕΠ στις προηγμένες οικονομίες και στις αναδυόμενες οικονομίες κατά 0,5% και 0,8%, αντίστοιχα, μετά από τρία χρόνια».

Η μόνη βιώσιμη λύση για αυτές τις αναδυόμενες χώρες είναι να μειώσουν την έκθεσή τους στην πολιτική της Fed μειώνοντας την εξάρτησή τους από το δολάριο ως μέσο για τη διεξαγωγή εμπορικών συναλλαγών με τους γείτονές τους. Αυτό θα γινόταν τότε εμφανές στη συρρίκνωση του μεριδίου των αποθεματικών του αμερικανικού δολαρίου.

Όταν ρωτήθηκαν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού το πώς θα αλλάξει το μερίδιο των παγκόσμιων αποθεμάτων τα επόμενα πέντε χρόνια, το 58% των κεντρικών τραπεζών των αναδυόμενων αγορών απάντησε λέγοντας ότι αυτά που είναι εκφρασμένα σε δολάρια θα μειωθούν, ενώ το 68% προέβλεψε ότι αυτά σε χρυσό θα αυξηθούν. Μόνο το ένα πέμπτο πιστεύει ότι θα παραμείνουν αμετάβλητα από τα σημερινά επίπεδα.

Η υποκείμενη απογοήτευση ότι είναι η παράπλευρη ζημία στον αγώνα της Fed κατά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από τις οικονομικές κυρώσεις της G7 που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Ορισμένες αναδυόμενες χώρες φοβούνται ότι αυτό το εργαλείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και εναντίον τους εάν βρεθούν ποτέ σε αντίθεση με τη βιομηχανοποιημένη Δύση.

Αυτοί οι δύο παράγοντες -οι κυρώσεις και η αποδολαριοποίηση- προσέφεραν τις πιο έντονες διαφορές απόψεων σχετικά με τους πιο σημαντικούς λόγους για την κατοχή αποθεμάτων χρυσού. Ένα πλήρες 25% των κεντρικών τραπεζών των αναδυόμενων αγορών ανέφερε ανησυχίες σχετικά με τις κυρώσεις -μια νέα ερώτηση που προστέθηκε στην έρευνα φέτος- ενώ το 11% είπε ότι είναι μέρος μιας πολιτικής αποδολαριοποίησης. Καμία προηγμένη οικονομία δεν έβλεπε κανένα από τα δύο ως σχετικό.

Πέρυσι, το 20% των συνολικών ερωτηθέντων ανέφερε ότι η αποδολαριοποίηση παίζει είτε οριακά σημαντικό είτε κάπως σχετικό ρόλο. Φέτος αυξήθηκε στο 38%, από το οποίο το 4% είπε τώρα για πρώτη φορά ότι είναι ακόμη και «πολύ σχετικό». Συνολικά, το 71% όλων των ερωτηθέντων στην έρευνα πιστεύει ότι οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες χρυσού θα αυξηθούν τους επόμενους 12 μήνες σε σύγκριση με 61% πέρυσι και μόλις 52% το 2021.

Ενώ οι κεντρικές τράπεζες είναι σημαντικοί παίκτες στην αγορά χρυσού, βοηθώντας στην παροχή υποστήριξης στην τιμή του χρυσού που εκτινάχθηκε πρόσφατα σε υψηλό ρεκόρ πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγγιά, οι κεντρικές τράπεζες δεν αγοράζουν για κερδοσκοπικούς σκοπούς. Αντίθετα, τον διατηρούν κυρίως ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού και ως αποθήκευση με αξία.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι καθαρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες ανήλθαν συνολικά σε 1.136 μετρικούς τόνους το 2022. Αυτό σηματοδότησε όχι μόνο τη 13η συνεχή χρονιά καθαρών αγορών, αλλά και το υψηλότερο επίπεδο ετήσιας ζήτησης που έχει καταγραφεί από το 1950. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανέφερε τη μεγαλύτερη αγορά, με τα επίσημα αποθέματα χρυσού να διογκώνονται κατά 148 τόνους.

(από kourdistoportocali.com)
https://www.energia.gr/article/207607/fortune-apodolariopoihsh-kai-pagkosmia-apothemata-hrysoy-pos-oi-hpa-skavoyn-to-lakko-toys-