ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥΣ


Μια απάντηση του DP στους φίλους που διαφώνησαν απειλώντας με… “ΑΝΑΦΟΡΑ”

Αίσθηση φαίνεται πως προκάλεσε, όπως προκύπτει από τα ποσοτικά στοιχεία της αναγνωσιμότητας και της διασποράς, το άρθρο με τίτλο “Για όποιον δεν το ήξερε, για την ‘κατάψυξη’ στην Ευρώπη, λοιπόν, φταίει η… τέως ‘υπερθέρμανση’ του πλανήτη“. Οι αναγνώστες διάβασαν όχι την απόλυτη αλήθεια, όπως ξεκαθαρίσαμε, αλλά μια ακόμη άποψη για τη μεγάλη παγκόσμια συζήτηση. Από την πρώτη παράγραφο ξεκαθαρίζαμε ότι βασικότατο κίνητρο της αναφοράς μας ήταν η απέχθεια σε παντός είδους λογοκρισία, καθώς με τη δικιά μας ματιά και με βάση τα στοιχεία που παραθέσαμε, η όλη συζήτηση δεν ακολουθεί τα στοιχειώδη επιστημονικά στάνταρ, με έμφαση στην μη τήρηση της βασικότερης αρχής:

Της επιστημονικής συζήτησης, καθώς όποιος αντιτίθεται στο κυρίαρχο αφήγημα, ρίχνεται “στην πυρά”.

Όπως κάποτε στον Μεσαίωνα, το να διαφωνείς συνεπάγεται προσπάθεια φίμωσής σου με κάθε τρόπο. Σου την πέφτουν κάθε λογής άτομα, από απλούς καθημερινούς ανθρώπους, μέχρι σοβαρούς επιστήμονες. Τουλάχιστον με κριτήριο τα “βαριά” βιογραφικά τους όπου καταγράφονται οι επιστημονικές τους περγαμηνές.

Επειδή αυτή η νοοτροπία – πραγματική κατάσταση είναι που μας ενοχλεί περισσότερο, δυο σχόλια στη σελίδα μας στο Facebook δεν θα μπορούσαν παρά να τραβήξουν την προσοχή μας. Ακριβώς διότι προέρχονται από δυο σοβαρούς ανθρώπους κι επιστήμονες με αξιοσημείωτη δραστηριότητα. Όπως πάντα προκύπτει από τον τρόπο που οι ίδιοι έχουν παρουσιάσει τον εαυτό τους.

Οι δυο καλοί φίλοι που βρέθηκαν στις σελίδες του “DP” είναι:

Ο Φίλιππος Κλειδαράς (Επενδυτής, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Οικονομικός Σύμβουλος, Εκπαιδευτής, Λάτρης της Ζωής, Ονειροπόλος, Ταξιδιώτης και Εξερευνητής (Investor, Business Consulter, Financial Advisor, Educator, Life Lover, Dreamer, Traveler, Explorer), σύμφωνα με όσα ο ίδιος καταγράφει στον ανοιχτό “τοίχο” του στο Facebook. Μια απλή περιήγηση στις αναρτήσεις του όντως παραπέμπει σε έναν άνθρωπο με ενδιαφέρουσες ανησυχίες και αναρτήσεις. Άρα, το πρώτο υποκειμενικό μας συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο αγαθών προθέσεων. Άρα ένα πρόσωπο με το οποίο πάντα θα άξιζε να συζητά κανείς.


Ο δεύτερος φίλος που διάβασε το άρθρο και μας έκανε την τιμή να το σχολιάσει, είναι ο Αλέξανδρος Στεφανάκης, Επίκουρος ή Αναπληρωτής καθηγητής (assistant professor) στο Πολυτεχνείο Κρήτης (σ.σ. πολύ σοβαρό “σχολείο” με αξιοσημείωτη επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα). Είναι επίσης Αρχισυντάκτης στην επιστημονική επιθεώρηση “Circular Economy and Sustainability Journal” του “Springer Nature”. Τέλος, είναι περιφερειακός συντονιστής (regional coordinator) του “International Water Association”.

Και ο κ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, όπως προκύπτει από τον “τοίχο” του στο Facebook, θα μπορούσε να περιγραφεί με παραπλήσιους όρους με αυτούς του κ. Κλειδαρά.


Γιατί όμως αισθανθήκαμε την ανάγκη να αναφερθούμε στον σχολιασμό μας; Για μια σειρά από λόγους. Ας αφήσουμε τους ίδιους να μιλήσουν, δημοσιοποιώντας τις κρίσεις τους για το άρθρο το οποίο το αντιμετώπισαν με απόλυτα αρνητική ματιά. Απόλυτο δικαίωμά τους και τους ευχαριστούμε για τα σχόλιά τους.

Ο κ. Κλειδαράς έγραψε:

“Από εμένα τρώει αναφορά το άρθρο. Καταρχάς δεν δηλώνετε καπου τον συγγραφέα. Φυσικά είμαι σίγουρος οτί είναι ο “καθηγητής” που στο slpress μονίμως αναπαράγει άρθρο για τις φάσεις του ηλίου το οποίο στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί μόνο γέλια, και τις ΜΗ αμφισβητίσιμες αποδείξεις για την ΜΕΣΗ άνοδο της θερμοκρασίας τις περνάμε στο φλου. Εντωμεταξι στο προπέρσινο άρθρο μας έλεγε οτί από περυσι θα βλέπαμε μια κάθοδο της θερμοκρασίας αλλά καθε χρονο αλλάζει κ η χρονιά. Δεν έχουν σημασία οι επίσημες μελέτες και η μέση θερμοκρασία γιατί αυτα ολα ειναι χρηματοδοτημενα απο την βιομηχανια, ενω αυτο το αρθρο που ειναι υπερ της βιομηχανιας και της ανοδου της θερμοκρασιας (αφου δεν υφισταται) δεν το εχει χρηματοδοτησει κανεις. Γελανε κ οι πετρες. ΕΛΕΟΣ γινατε και εσεις pronews..” (σ.σ. Χωρίς την παραμικρή επιμέλεια του κειμένου από εμάς)

Ο κ. Στεφανάκης από την πλευρά του έγραψε:

“Ξεκιναει λεγοντας πως δεν εχει επιστημονικη γνωση και δεν μπορει να κρινει και μετα αρχιζει ολες τις γνωστες θεωριες συνωμοσιας, ηλιθιοτητας και λειτουργικου αναλφαβητισμου. Απαραδεκτο αρθρο κριμα που βρηκε το δρομο για δημοσιευση. Το 97% της παγκοσμιας επιστημονικης κοινοτητας οχι απλα αποδεχεται την κλιματικη αλλαγη αλλα πλεον εχουμε και στοιχεια που την υποδεικνυουν. Εμεις εδω ζησαμε τον πιο θερμο Γεναρη (μεχρι τον επομενο), το ενα ρεκορ πεφτει μετα το αλλο, αλλα καποιοι επιμενουν στη βλακεια τους. Ριπορτ αμεσο.” (σ.σ. Επίσης χωρίς την παραμικρή επιμέλεια του κειμένου από εμάς)

Ας επιχειρήσουμε λοιπόν να απαντήσουμε. Αρχικά ο κ. Κλειδαράς μας μέμφεται διότι δεν υπάρχει πουθενά όνομα συντάκτη. Δεκτή η κριτική. Η δική μας λογική, επειδή είμαστε πολύ λίγοι πίσω από το DP, έχουμε στην κυριολεξία βαρεθεί σε ό,τι γράφουμε να υπογράφουμε. Θα καταντούσε κουραστικό. Εάν υπήρχαν δέκα άνθρωποι, πιθανότατα θα έμπαιναν υπογραφές.

Φαντάζεστε όμως να βλέπανε οι αναγνώστες μας συνεχώς 2-3 υπογραφές; Μετά θα μας κατηγορούσανε για… παντογνώστες. Θα τους λύσουμε όμως την απορία και θα δεχθούμε την κριτική διότι ως άρθρο έμμεσης έκφρασης γνώμης ίσως θα έπρεπε να έχει υπογραφή. “Μιχαήλ Βασιλείου” λοιπόν. Μας κάνει;

Στη συνέχεια προφανώς υπάρχει αναφορά στον 90χρονο πλέον Αντώνη Φώσκολο, βάζοντας μάλιστα την ιδιότητά του σε εισαγωγικά. “Καθηγητής” αναφέρεται, αποπνέοντας ειρωνεία. Και ασέβεια θα προσθέταμε που αδικεί κατάφωρα σοβαρούς και μορφωμένους ανθρώπους, όπως προκύπτει από τη δράση τους και αναφέρθηκε στην αρχή.

Δεν χρειάζεται υπερασπιστές ο Φώσκολος. Εμείς περιοριζόμαστε να αναφέρουμε ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα που έτυχε και δημοσιεύσαμε μαζί με κάποιο άρθρο του. Το ότι εκθέτει τις επιστημονικές απόψεις του (σ.σ. ενώ οι δικές μας διευκρινίστηκε ότι είναι υποκειμενική δημοσιογραφική προσέγγιση) ενυπογράφως, σημαίνει ότι προσκαλεί την οποιαδήποτε αντίθετη άποψη που θα επιχειρήσει να τον αμφισβητήσει.

Την πεμπτουσία δηλαδή της επιστήμης δηλαδή! Τη συζήτηση μεταξύ ειδικών σε διαφόρους τομείς! Ο καθένας στον δικό του! Εμείς δεν είμαστε εδώ για να αποδίδουμε εύσημα, αλλά για να παραθέτουμε απόψεις, οι οποίες κρίνουν και κρίνονται! Πάντα υποκειμενικά! Στο πλαίσιο του οποίου αναφορές όπως του κ. Στεφανάκη περί “θεωριών συνωμοσίας, ηλιθιότητας και λειτουργικού αναλφαβητισμού” δεν έχουν θέση. Είναι κουβέντες καφενείου στη καλύτερη περίπτωση. Μια παρορμητική αντίδραση.

Διότι σε επιστημονικό επίπεδο, η απάντηση είναι “και ποιος είσαι ρε μεγάλε εσύ, ποιος σε αναγόρευσε κριτή των πάντων;” Ενώ στο καφενείο του διαδικτύου ισχύει ο “κανόνας Dirty Harry”: “Opinions are like assholes — Everyone’s got one“. Μια εκ των οποίων και η δική μας. Άλλη μια του κ. Κλειδαρά, το δικαίωμα του οποίου να διατυπώνει τις απόψεις του θα το υπερασπίσουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

Διότι σήμερα είναι έτσι, αύριο μπορεί να είναι αλλιώς και για οποιονδήποτε λόγο να τεθούν οι απόψεις του κ. Κλειδαρά και του κ. Στεφανάκη υπό διωγμό. Εμείς θα βρισκόμαστε εκεί στο πλευρό τους. Όπως παραμένουμε στη διάθεσή τους να φιλοξενήσουμε οποιοδήποτε άρθρο το οποίο με τη δέουσα σοβαρότητα, την οποία ορίζουμε ως παράθεση επιχειρημάτων με απουσία προσβλητικών χαρακτηρισμών. Ιδού η ρόδος αγαπητοί. Όποιος θέλει ας εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του δίνουμε να μας μεταπείσουν.

Στο τέλος αποφαίνεται ότι “γελάνε και οι πέτρες” και μας παρομοιάζει με άλλον ιστοχώρο, με τον οποίο είχαμε τις διαφορές μας, κάτι που όμως είναι αδιάφορο. Κρίνεται από το κοινό του, ενώ σημείο αναφοράς θα πρέπει να είναι το αν κάποιος είναι συμβατός με την ελληνική νομοθεσία. Το κριτήριο αυτό αφορά τους πάντες. Άρα κι εμάς. Εμείς προφανώς έχουμε άποψη, την κρατάμε όμως για τον εαυτό μας.

Κοινώς, το ερώτημα είναι σαφέστατο και χρήζει απάντησης από όλους μας. Τι είδους καινοφανής πολιτική ορθότητα είναι αυτή που οδηγεί ακόμα και σοβαρούς ανθρώπους σε ρόλο ρουφιάνου και καταδότη, να απειλούν πως θα κάνουν “αναφορά” σε κάποιον διαδικτυακό “δικαστή” που δεν έχει διορίσει κανείς δημοκρατικά, διεκδικώντας να απαγορεύσει σε έναν δημοσιογράφο να γράψει την άποψή του, δηλαδή φιμώνοντάς τον. Αυτό ξεφεύγει από την πολιτική ορθότητα και εξισώνεται με τον χειρότερο ολοκληρωτισμό. Επειδή δεν γουστάρουν την άποψή του ο κάθε Φίλιππος, ο κάθε Αλέξανδρος και ο κάθε Μιχαήλ Βασιλείου!

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο επικίνδυνες ατραπούς έχουμε εισέλθει;

Ρε παιδιά, κάνατε το ίδιο και στο άρθρο του Κώστα Στούπα στο “Capital” και στην έκθεση που παραθέτει από το γαλλικό περιοδικό “Le Point”;

Αναρωτιόμαστε, ειλικρινά. Αφήστε τον κάθε Φώσκολο στην άκρη. Ούτε το οικονομικό επιχείρημα σας λέει κάτι; Ούτε η παραδοχή του Μιχαήλ Βασιλείου ότι οι ΑΠΕ είναι το μέλλον, όμως όλα πρέπει αν γίνουν με βιώσιμο τρόπο για να μην πεινάσει ο φτωχός;

Τι το παράλογο βρίσκεται σε όλα αυτά και “μας την πέσατε” με αυτό τον μη επιστημονικό τρόπο; Δεν θα χαλάγαμε χρόνο εάν βλέπαμε ότι είστε “της σειράς” από την επιστημονική οπτική γωνία. Δεν είστε όμως! Κάθε άλλο. Άλλα δείχνει η κοινωνική σας παρουσία και δράση. Γι’ αυτό αισθανθήκαμε την υποχρέωση να απαντήσουμε.

Πώς θα σας φαινόταν αν διατυπώνατε μια άποψη για ένα θέμα διεθνών σχέσεων που είναι η δική μας ειδικότητα και να καταφερόμασταν εμείς εναντίον σας με παρόμοιες αυτών που χρησιμοποιήσατε εκφράσεις, επιδιώκοντας τη φίμωσή σας; Επιδιώκοντας δηλαδή να σας στερήσουμε ένα θεμελιώδες ανθρώπινο και κοινωνικό σας δικαίωμα; Αναγορεύοντας τους εαυτούς μας σε κριτές, οχυρωμένοι πίσω από τις οποιεσδήποτε επιστημονικές περγαμηνές;

Ας μην πάμε καν εκεί. Έστω ότι είχαμε μια διένεξη με το γνωστό think tank ΕΛΙΑΜΕΠ. Θα είχε οποιαδήποτε λογική να αντιγραφεί το ύφος της δικής σας κριτικής και να επιδιώξει ο ένας να φιμώσει τον άλλον… με αναφορές; Λοιπόν αγαπητοί -στην κυριολεξία- κύριοι, αν θέλετε, εμείς εδώ είμαστε. Το βήμα είναι και δικό σας, περιμένουμε τα άρθρα σας. Για να αποδείξουμε στην πράξη τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε ότι υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα να εκφράζεται οποιοσδήποτε, τουλάχιστον σε κάποιο πλαίσιο νομιμότητας.

Εάν πάλι θέλετε να κάνετε αναφορά, “be our guests“, που λένε και στο χωριό μας οι μορφωμένοι. Ο δρόμος είναι ανοικτός. Ξέρετε ότι στο τέλος θα κάνετε “μια τρύπα στο νερό“. Όπως, ελπίζουμε, κάθε παρόμοια προσπάθεια φίμωσης της ελεύθερης συζήτησης. Όχι με “δικαστές” που εφαρμόζουν ένα μη υπάρχων ad hoc δίκαιο που αποφάσισε “η δικτατορία του 97%”.

Ποσοστό κραυγαλέα αυθαίρετο, βγαλμένο με τον ορισμό αντιεπιστημονικής μεθόδου, για λόγους τους οποίους μπορούμε να τους συζητήσουμε. Όταν πρώτα σοβαρευτούμε και συμφωνήσουμε στα βασικά. Τουλάχιστον, σας καλούμε να σεβαστείτε πως έχουμε το θάρρος να γράφουμε ό,τι σκεφτόμαστε καταβάλλοντας κόστος.

Διότι οι εταιρίες που εμπλέκονται στις ΑΠΕ είναι από τις λίγες με διαφημιστικό budget και όπως έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής στην πράξη, τα σχεδόν 3,5 εκατομμύρια μοναδικών αναγνωστών και 65 εκατ. θεάσεις σελίδων του 2020, δεν επαρκούν, προς το παρόν, για να ενταχθούμε σε αυτό.

Σε αντίθεση με άλλους ιστοχώρους με σκανδαλωδώς χαμηλότερα αριθμητικά δεδομένα με βάση τα στοιχεία των “Google Analytics“. Κι αν δείτε διαφήμιση από τη βιομηχανία που υπαινίσσονται πολλοί ότι εξυπηρετούμε γράφοντας τέτοια άρθρα και φιλοξενώντας άλλα, να μας το πείτε, για να το πανηγυρίσουμε μαζί.

https://www.defence-point.gr/